Όπου και αν στρέψεις το βλέμμα τις τελευταίες ημέρες θα δεις, καταστηματάρχες και εργαζομένους με μία σκούπα και μία σφουγγαρίστρα στο χέρι να ετοιμάζουν τα μαγαζιά της εστίασης προκειμένου να υποδεχθούν την Δευτέρα τους πρώτους πελάτες μετά από έξι μήνες.
Και μπορεί να έχουν υπάρξει γκρίνιες για τον χρόνο επαναλειτουργίας της εστίασης, αλλά οι πάντες αναμένεται να είναι έτοιμοι την 3η Μαΐου, μία ημέρα που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για έναν επιπλέον λόγο. Είναι η ημέρα του Αγίου Γεωργίου και κατά συνέπεια η κίνηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη.
Η επαναλειτουργία της εστίασης αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για την οικονομία στο σύνολό της, αφού ουσιαστικά είναι προάγγελος τους ανοίγματος του τουρισμού που χρονικά τοποθετείται τις 15 Μαΐου.
Όλοι ή λίγο ή πολύ έχουν έναν λόγο να θέλουν να στεφθεί με επιτυχία το όλο εγχείρημα και να σταλεί ένα μήνυμα ασφάλειας προς πάσα κατεύθυνση, τόσο στο εσωτερικό όσο κυρίως προς το εξωτερικό.
Ο δρόμος για το άνοιγμα της εστίασης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και μάλιστα άμεσα, ώστε αφενός η όλη διαδικασία να κινηθεί ομαλά και αφετέρου να μην υπάρξουν ανισότητες. Όπως σημειώνουν οι θεσμικοί παράγοντες της εστίασης, «δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις εξωτερικούς χώρους, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα». Κατά συνέπεια σημειώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης για αυτές τις επιχειρήσεις.
Click4more Lockdown… αντίο: Πρόσω ολοταχώς για κατάργηση των SMS – Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα
Επίσης σημειώνουν, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Κουράσης «δεν είναι όλη η Ελλάδα Ιεράπετρα, υπάρχει και το Διδυμότειχο». Με την φράση του αυτή, θέλει να τονίζει ότι σε κάποιες περιοχές δεν είναι ακόμη καλοκαίρι και δεν μπορούν οι πελάτες να είναι σε εξωτερικούς χώρους.
Εκτός των παραπάνω υπάρχει και το θέμα του εφοδιασμού των επιχειρήσεων, ειδικά εκείνων που έχουν στόχευση στο φαγητό και αυτό διότι την προσεχή Δευτέρα θα έχει προηγηθεί ένα 3ήμερο ουσιαστικά νεκρό, με όλους τους προμηθευτές να βρίσκονται σε … ανάπαυση, λόγω Πάσχα.
Βέβαια το θέμα αυτό αφορά μία ή το πολύ δύο ημέρες, τις πρώτες και μετά επιλύεται αυτομάτως.
Όλα όσα προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την εστίαση
Τα μέτρα με τα οποία θα επαναλειτουργήσει η εστίαση ως κεντρική ιδέα έχουν, την διασφάλιση των αποστάσεων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν ως εξής:
- Θα παραμένουν κλειστά από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.
- Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.
- Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
- Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.
- Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια κυμαίνονται από 90 εκατοστά εως 1,8 μ, ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι καρέκλα στον ενδιάμεσο χώρο
- Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά.
- Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
- Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.
- Απολυμαντικά σε κάθε τραπέζι.
- Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.
- Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
Τέλος υπάρχει ένα θέμα που χρειάζεται επίλυση και διευκρινήσεις και αυτό δεν είναι άλλο από το θέμα του ωραρίου. Αν δηλαδή θα μπορεί να μένει ο πελάτης μέχρι τις 11:00 στο κατάστημα ή 11:00 θα πρέπει να είναι στο σπίτι του.