Δευτέρα, 7 Οκτ.
22oC Αθήνα

Ετοιμάζουν την μεγάλη έξοδο οι ξένες τράπεζες

Νέους προορισμούς αναζητούν οι ξένες τράπεζες που απειλούν με αποχώρηση σε περίπτωση επιβολής νέων φορολογιών.

Το ρευστό τοπίο σε ότι αφορά στη φορολόγηση εταιρειών τρομάζει τις ξένες τράπεζες, oι οποίες προειδοποιούν με πιθανή αποχώρηση από την Κύπρο σε περίπτωση επιβολής νέων φορολογιών.
 
“Όταν τα πράγματα γίνουν σκούρα θα φύγουν από την Κύπρο και πλέον η χώρα δεν θα λογίζεται διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο”, είπε εκπρόσωπός τους, προσθέτοντας ότι θα αναζητήσουν νέους προορισμούς, όπως η Μάλτα.
 
Στο πλαίσιο της συζήτησης των νομοσχεδίων που προβλέπουν τη δημιουργία ταμείου στήριξης των τραπεζών καθώς και παρέμβασης του κράτους, σε περίπτωση που ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα καταρρεύσει, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών, Μάριος Παρασκευάς, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι επιβάλλεται η εξαίρεση των μη φορολογικών κατοίκων της Κύπρου από την επιβολή τέλους για τη δημιουργία του ειδικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
 
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η επιβολή τελών, οι διεθνείς τράπεζες θα περικόψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και θα απολύσουν υπαλλήλους.
 
Ο κ. Παρασκευάς υποστήριξε επίσης ότι βάσει οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ξένες τράπεζες πληρώνουν μέχρι και 20% τέλη για φορολογίες, προσθέτοντας ότι το 2010 τα μέλη του Συνδέσμου πλήρωσαν φόρο 300 εκατ. ευρώ ενώ οι ξένες επιχειρήσεις κατέβαλαν φόρο 1,2 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Διεθνών Τραπεζών, ο μόνος λόγος για τον οποίο βρίσκονται στην Κύπρο οι ξένες τράπεζες είναι η ύπαρξη ενός σταθερού και ευνοϊκού για ξένες επενδύσεις φορολογικού συστήματος.
 
Τα τελευταία χρόνια το φορολογικό σύστημα έχει τεθεί σε σοβαρότατό κίνδυνο λόγω της εισαγωγής του ειδικού φόρου πιστωτικών ιδρυμάτων, της συνεισφοράς στο ταμείο προστασίας καταθέσεων, της συνεισφοράς στο ταμείο αποζημίωσης επενδυτών πελατών τραπεζών και άλλα ταμεία.
 
Υπέδειξε, παράλληλα, ότι ο φορολογικός συντελεστής από μηδέν που ήταν πριν κάποια χρόνια έχει φτάσει το 10% και αυτό προβληματίζει κάποιες ξένες τράπεζες για το αν θα πρέπει να παραμείνουν στην Κύπρο.
 
“Σε κάποιο στάδιο”, είπε ο κ. Παρασκευάς “όταν τα πράγματα γίνουν σκούρα θα φύγουν από την Κύπρο και πλέον η χώρα μας δεν θα λογίζεται διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο”, προσθέτοντας ότι θα αναζητήσουν νέους προορισμούς, όπως η Μάλτα.
 
Αντίθετο στη φορολόγηση των τραπεζών είναι και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
 
Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή νέο αναθεωρημένο κείμενο των νομοσχεδίων. Σύμφωνα με τον διευθυντή χρηματοδότησης και επενδύσεων του υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέα Τρόκκο, οι κυριότερες αλλαγές που επήλθαν στο νόμο περί χρηματοοικονομικών κρίσεων έγιναν μετά τη γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εμπλεκομένων.
 
Όπως εξήγησε έχουν απαλειφθεί τα μέτρα στήριξης που αφορούν στην αγορά περιουσιακών στοιχείων και στην εξαγορά μέρους ή ολόκληρου μετοχικού κεφαλαίου χρηματοοικονομικών οργανισμών.
 
Παράλληλα, έχουν εισαχθεί πρόνοιες σύμφωνα με τις οποίες κάθε έξι μήνες θα εξετάζεται το ενδεχόμενο τερματισμού των μέτρων στήριξης για να φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα μέτρα στήριξης έχουν προσωρινό χαρακτήρα, προσθέτοντας ότι αυτά θα τερματίζονται όταν η κατάσταση του επωφελούμενου οργανισμού ή και οι γενικότερες συνθήκες της αγοράς το επιτρέπουν.
 
Επίσης περιλήφθηκε πρόνοια για προσωρινή ισχύ του νόμου για έξι μήνες. Όσον αφορά στο νόμο περί σύστασης και λειτουργίας του ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναφέρθηκε ότι έχουν εισαχθεί πρόνοιες για σκοπούς του ταμείου σύμφωνα με τις οποίες η έκτακτη συνεισφορά δεν θα υπερβαίνει το 0,06% των σχετικών υποχρεώσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή τις καταθέσεις.
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε