Νέα ισχύ 17 GW από αιολικά πάρκα πρόσθεσε πέρυσι η Ε.Ε., η οποία συνιστά ετήσιο ρεκόρ, όπως τονίζει ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος WindEurope.
Εντούτοις, υπολογίζει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί απαιτούν ετήσιες εγκαταστάσεις στα αιολικά πάρκα της τάξης των 30 GW για να επιτευχθούν με ορίζοντα το 2030, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να μπει σε τροχιά απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προς το παρόν, τα αιολικά πάρκα έφτασαν το 19% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στη Γηραιά Ήπειρο. Συγκριτικά, τα υδροηλεκτρικά βρίσκονται στο 13%, τα φωτοβολταϊκά στο 8% και η βιομάζα στο 3%, ενώ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο σύνολό τους φτάνουν το 44%.
Ταυτόχρονα, θετικό είναι ότι μέσω της τεχνολογίας αυξάνεται διαρκώς η πραγματική παραγωγή ενός αιολικού πάρκου, δηλαδή το λεγόμενο “capacity factor”. Στα χερσαία αιολικά φτάνει πλέον το 30-48% της ονομαστικής, ενώ στα θαλάσσια αιολικά το 50%. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρυσι πρωταθλήτρια σε νέες εγκαταστάσεις ήταν η Γερμανία και ακολούθησε η Ολλανδία και η Σουηδία.
Η εικόνα στην Ελλάδα
Στη χώρα μας τον Οκτώβριο του 2023 λειτουργούσαν 5 GW αιολικών, τα οποία ανέρχονται στο 42% της ισχύος όλων των ΑΠΕ και στο 49% της συνολικής τους παραγωγής. Σύμφωνα με τον λειτουργό της αγοράς, ΔΑΠΕΕΠ, η μεσοσταθμική τιμή ενέργειας των αιολικών στο δεκάμηνο του 2023 ήταν στα 59 ευρώ/MWh έναντι μιας χονδρικής τιμής στο σύστημα πάνω από 100 ευρώ.
Μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας στο εξής θα είναι η ανάπτυξη για πρώτη φορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το φθινόπωρο που μας πέρασε ολοκληρώθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα από το ΥΠΕΝ, ενώ αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να αναλάβουν σχετικές επενδύσεις.