Οικονομία

Έτσι θα κερδίσουν οι φορολογούμενοι έκπτωση 25% από την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων τον Απρίλιο

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρωθούν όσα περισσότερα έσοδα από αυτούς που μπορούν τουλάχιστον, επιστρατεύονται και τα μπόνους έγκαιρης πληρωμής. Έτσι δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών κίνητρο στους φορολογούμενους να είναι εμπρόθεσμοι στην πληρωμή των φόρων τους, (πλην ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων), αλλά και των δόσεων από ρυθμίσεις.

Ο στόχος προφανής, να στηριχθούν τα δημόσια έσοδα και να αποφευχθεί η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού εάν επιλέξουν να μην κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμής των οφειλών τους έως το τέλος Αυγούστου και τις εξοφλήσουν έως και τις 30 Απριλίου θα κερδίσουν έκπτωση 25%.

Click4more «Επιστρεπτέα προκαταβολή»: έως 21 Απριλίου οι αιτήσεις – Ποιοι τη δικαιούνται – Όροι και προϋποθέσεις

Λίγο πριν την έκδοση της ερμηνευτικής εγκύκλιου, η ΑΑΔΕ απαντάει στα βασικά ερωτήματα.

  1. Για ποιες οφειλές προβλέπεται έκπτωση 25%;

Αφορά:

Βεβαιωμένες (μη ληξιπρόθεσμες) οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων, των οποίων έχει παραταθεί η προθεσμία καταβολής τους ως 31/8/2020, και:

  • λήγουν 30/3/2020 και 31/3/2020, εφόσον έχουν καταβληθεί ή θα καταβληθούν από 30/3/2020 έως 10/4/2020
  • λήγουν από 1/4/2020 έως 30/4/2020, εφόσον καταβάλλονται εμπρόθεσμα.

Δεν εμπίπτουν στην έκπτωση 25%:

  • Φορολογικές οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Δεν συνιστά ρύθμιση, κατά την έννοια αυτή, η ενεργοποίηση της δυνατότητας καταβολήςτου ΦΠΑ σε δύο δόσεις (κωδ. 532 της δήλωσης ΦΠΑ).
  • Οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.
  • Οφειλές υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι.
  1. Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από την έκπτωση 25%;
  1. Για τις οφειλές / δόσεις ρυθμίσεων που λήγουν 30/3/2020 και 31/3/2020

– Επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και κλάδου άσκησης δραστηριότητας, των οποίων:

  • ο ενεργός στις 20/03/2020, κύριος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) περιλαμβάνεται στον σχετικό Πίνακα ή
  • ο ενεργός στις 20/3/2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας με ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020.Ως επιχειρήσεις νοούνται και οι ατομικές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.

– Φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις.

– Μισθωτοί των παραπάνω επιχειρήσεων με σύμβαση εργασίας σε αναστολή λόγω:

  • απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής ή
  • επιλογής των επιχειρήσεων-εργοδοτών τους του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους, στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται.
  1. Για τις οφειλές/δόσεις ρυθμίσεων που καταβάλλονται από 1/4/2020 ως 30/4/2020

– Επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και κλάδου άσκησης δραστηριότητας, των οποίων:

  • ο ενεργός, στις 20/03/2020 κύριος ΚΑΔ ή δευτερεύων (εφόσον πληρείται η ως άνω προϋπόθεση των μεγαλύτερων ακαθαρίστων εσόδων), περιλαμβάνεται στον σχετικό Πίνακα, όπως τροποποιείται και ισχύει.

Ως επιχειρήσεις νοούνται και οι ατομικές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.

– Φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που ο ενεργός στις 20/3/2020 κύριος ΚΑΔ ή δευτερεύων (με την ως άνω προϋπόθεση των μεγαλύτερων ακαθαρίστων εσόδων), περιλαμβάνεται στους αναφερόμενους στον Πίνακα όπως τροποποιείται και ισχύει,

– Μισθωτοί σε επιχειρήσεις που ο ενεργός στις 20/3/2020 ΚΑΔ κύριος ΚΑΔ ή και δευτερεύων, υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, περιλαμβάνεται στους αναφερόμενους στον Πίνακα, όπως τροποποιείται και ισχύει, και των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή για τους ίδιους λόγους που ισχύουν για τους δικαιούχους της έκπτωσης μισθωτούς για τις οφειλές του Μαρτίου.

  1. Τι πρέπει να κάνουν όσοι επιθυμούν να επωφεληθούν από την έκπτωση 25%;

– Οι δικαιούχοι της έκπτωσης πρέπει να καταβάλουν εμπρόθεσμα το 75% της οφειλής / δόσης του Μαρτίου ή και του Απριλίου, αντίστοιχα.

– Για τον υπολογισμό του 75%, ο δικαιούχος πληροφορείται το ύψος της οφειλής/δόσης από την «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του Taxis.

– Η καταβολή πραγματοποιείται με τη σχετική Ταυτότητα Οφειλής, για κάθε οφειλή χωριστά.

– Για κάθε ταυτότητα βεβαιωμένης (ΤΟ) ή ρυθμισμένης οφειλής (ΤΡΟ), καταβάλλεται το 75% της εμφανιζόμενης οφειλής στην εικόνα του TAXIS και μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία.

Παράδειγμα

Επιχείρηση δικαιούχος της έκπτωσης, καλείται να πληρώσει τη δόση Μαρτίου μιας φορολογικής οφειλής σε ρύθμιση.

Για κάθε δόση, χρειάζεται να καταβάλλει το ποσό των 3.000,79 x 75%= 2.250,59 € (=2.250,5925, στρογγυλοποίηση στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο).

– Η έκπτωση του 25% θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο της καταβολής διάστημα, μετά από επαλήθευση της καταβολής του 75% από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Μέχρι να γίνει η τακτοποίηση αυτή, ενδεχομένως να εμφανίζονται διαφορές στη σχετική εικόνα του δικαιούχου στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXIS. Η επαλήθευση καταβολής του 75% δεν απαιτεί κάποια ενέργεια του δικαιούχου.

– Αυτονόητο είναι ότι για να ισχύει η έκπτωση αυτή στις αντίστοιχες δόσεις ρυθμίσεων Μαρτίου και Απριλίου θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί όλες οι προηγούμενες δόσεις.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι πλήρωσαν ή θα πληρώσουν το σύνολο των οφειλών τους που εντάσσονται στο καθεστώς έκπτωση 25%;

Για τις περιπτώσεις φορολογουμένων που πλήρωσαν εξ’ ολοκλήρου τις αντίστοιχες δόσεις κατά τις 30 και 31 Μαρτίου 2020, το 25% της έκπτωσης θα τους επιστραφεί, εφόσον δεν έχουν άλλες βεβαιωμένες οφειλές, διαφορετικά, εφόσον υπάρχουν άλλες οφειλές, θα πιστωθεί στις οφειλές τους και μέχρι του ύψους αυτών. Το ίδιο ισχύει και για δικαιούχους που πλήρωσαν από τις 30 Μαρτίου και μετά ή θα πληρώσουν εμπρόθεσμα περισσότερο από το 75% των οφειλών/δόσεων Μαρτίου και Απριλίου.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα