Οικονομία

Eurogroup: 13 μέρες προθεσμία για τον νέο Νόμο Κατσέλη

Μήνυμα με σημασία απέστειλαν χθες (11.03.2019) μετά το Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην ελληνική κυβέρνηση, ότι πρέπει να κάνει περισσότερα και μέσα στα επιτρεπτά όρια. Είναι το πρώτο μετά από πάρα πολύ καιρό σε επίσημο τουλάχιστον επίπεδο.

Όπως προέκυψε από το Eurogroup, οι δανειστές διαφωνούν με τους βασικούς άξονες του διαδόχου σχήματος του ν. Κατσέλη και ζητούν η ελληνική κυβέρνηση να προσαρμοστεί σε αυτά που ζητούν, προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Μπορεί στην πράξη να μην σημαίνει και πολλά η αναβολή εκταμίευσης, αφού η Ελλάδα έχει μαξιλάρι ασφαλείας στην ρευστότητά της, ωστόσο είναι μάλλον μία αρνητική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την επιχειρούμενη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τις αγορές. Και επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη αναβολή, αφού σύμφωνα με τον προγραμματισμό η εκταμίευση της δόσης ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Δεκέμβριο.

[read4more]

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, έρχεται η απόφαση του Eurogroup ώστε να χτυπήσει ένα ακόμη καμπανάκι στην επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε βέβαια να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι έχουν συμφωνηθεί οι βασικοί άξονες για το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη, αλλά πλέον έχει χαθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εν λόγω θέμα, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ουκ ολίγες φορές έχει ειπωθεί το ίδιο ακριβώς και η πράξη διέψευσε τις προσδοκίες.

Το dead line είναι η 25η Μαρτίου. Τότε θα συνεδριάσει ξανά το EuroWorking Group το οποίο και θα ανάψει ή όχι το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Χθες οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση με κομψό τρόπο και άκρως διπλωματικό να κάνει πίσω στις απαιτήσεις της για τον ν. Κατσέλη και να φτιάξει ένα πλαίσιο συμβατό με την ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα για τις τράπεζες.

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η ΕΚΤ, η οποία και χειρίζεται το θέμα, δεν δείχνει διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πίσω σε αρκετά ζητήματα, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο πλαισίου, αλλά δεν δείχνει ικανό να πείσει την ΕΚΤ.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μάριο Σεντένο – Φωτογραφία Eurokinissi

Οι επόμενες 13 ημέρες θα δείξουν κατά πόσο μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος ή τελικά θα οδηγηθούμε σε άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης ή στο μάλλον απίθανο να σενάριο να επιλεγεί η… ρήξη και η μονομερής ενέργεια.

Σήμερα εξάλλου δίνεται στην δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο θέμα των τραπεζών ασκείται αυστηρή κριτική στις κυβερνητικές επιλογές. Και μπορεί όλοι να λένε, κυβέρνηση και Ευρωπαίοι, ότι το ΔΝΤ έχει πλέον περιορισμένο ρόλο, αλλά σίγουρα μία αρνητική έκθεση, όπως η σημερινή, δημιουργεί προβλήματα και χαλάει την εικόνα της Ελλάδος απέναντι στους δανειστές, σε τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι οι τράπεζες.

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Ένα άλλο θέμα στο οποίο η Ελλάδα καθυστερεί σημαντικά είναι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπου η κυβέρνηση, ενώ έχει δεσμευτεί μέχρι τέλος Μαρτίου να εξοφλήσει υποχρεώσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ, έχει δώσει μέχρι τώρα μόλις 600 εκατομμύρια.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται επίσης το θέμα της πώλησης των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στην οποία εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής. Επίσης οι δανειστές επιρρίπτουν στην κυβέρνηση ότι δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση της Εγνατίας οδού, ούτε έχει στελεχωθεί όπως πρέπει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πάντως χθες στο Eurogroup ήταν σαφής η προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων ευρωεκλογών σε περίπου 2,5 μήνες από σήμερα. Και κάπως έτσι θα πάει για όλο το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 26 Μαΐου. Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι θα συνεχιστεί η ίδια στάση και εν συνεχεία.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα