Ανησυχία για τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου εκφράζουν, ξανά, οι δανειστές. Το είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το άτυπο Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας ξεκίνησε και… τελείωσε, με την Ελλάδα στο επίκεντρο. Κι ένα όνομα: Ανδρέας Γεωργίου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δανειστές ασχολούνται με τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που τίθεται ακόμη και θέμα… δημοκρατίας!
Ντάισελμπλουμ: Ανεξαρτησία και δημοκρατία
Είναι χαρακτηριστικό πως στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε ειδική αναφορά στο θέμα Γεωργίου.
Εξέφρασε τις “ανησυχίες” των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως είπε, για τις εξ εξελίξει νομικές υποθέσεις και συγκεκριμένα αυτή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
«Η δικαστική και στατιστική ανεξαρτησία είναι βασικά στοιχεία μιας σύγχρονης δημοκρατίας και πρέπει να διασφαλίζονται από όλους» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Πιο γρήγορα βήματα
Στο Eurogroup του Ταλίν συζητήθηκαν η πορεία της εφαρμογής του προγράμματος και ο σχεδιασμός της τρίτης αξιολόγησης.
Οι δανειστές ζητούν πιο γρήγορα βήματα από την Ελλάδα, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη γρήγορη εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης.
Όπως είπε, η ιδέα είναι να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση το τελευταίο διάστημα και το συμβούλιο χαιρέτισε την πρόταση της Επιτροπής για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Η έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αργότερα μέσα στο μήνα.
Μοσκοβισί για Γεωργίου: Θέμα εμπιστοσύνης
Στο ίδιο μήκος με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για το θέμα Γεωργίου και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.
Είπε ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να είναι «αγκάθι» ακόμη και για τις επενδύσεις η υπόθεση Γεωργίου!
Αν δε βρεθεί λύση, αυτές οι υποθέσεις μπορούν να «ζημιώσουν» τις προσπάθειες ώστε να επιστρέψει η «εμπιστοσύνη των επενδυτών», είπε ο Γάλλος Επίτροπος.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Τόνισε τη σημασία της επιστροφής της ανάπτυξης, της εξόδου από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, της επιστροφής στις αγορές.
Στάθηκε δε και την απόφαση επί της αρχής του ΔΝΤ να στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα.
Αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση σε λιγότερο από ένα χρόνο του ελληνικού προγράμματος.
Πρέπει να διασφαλιστεί πως θα στεφθεί με «απόλυτη επιτυχία», όχι μόνο για την Ελλάδα και τους πολίτες της αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης, είπε.
Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι αφορά κυρίως την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν ήδη αποφασιστεί.
«Υπάρχουν προκλήσεις οι οποίες για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται εντατική δουλειά. Εύχομαι να γίνει σε ήρεμο κλίμα και να υπάρχει εποικοδομητική προσέγγιση», δήλωσε χαρακτηριστικά
Ρέγκλινγκ: Δεν εκταμιεύονται τα 800 εκατ. αν…
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε τη βελτίωση των δεδομένων για την ελληνική οικονομία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Όπως σημείωσε, έχει βελτιωθεί σημαντικά η θέση της Ελλάδας στις αγορές.
Οι τρεις σημαντικότεροι οίκοι αξιολόγησης έχουν αξιολογούν θετικά τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία, είπε.
Ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε επίσης τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.
Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στην υποδόση των 800 εκατ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση.
Προκειμένου να εκταμιευθούν, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τόνισε.
Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi