Ικανοποιημένη είναι η Ευρωζώνη από την ελληνική κυβέρνηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Eurogroup.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη εκταμίευση της δόσης των δανείων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, πρόκειται για το πρώτο Eurogroup, ύστερα από καιρό, στο οποίο η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.
“Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα νομοθέτησε με επιτυχία τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και μαζί με άλλες αποφάσεις, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 9,2 δισ. ευρώ”. Υπενθύμισε, δε, ότι από τη δόση του Ιανουαρίου τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.
Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (Euroworking group) συμφώνησε στην καταρχήν εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου. Το ζήτημα θα εξετάσει τη Δευτέρα το Eurogroup, ενώ οι τυπικές διαδικασίες θα ληφθούν από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF). Ωστόσο το ζήτημα έχει “οριστικοποιηθεί επί της ουσίας” σημείωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Εξάλλου, στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου θα εξετασθεί το ζήτημα της Κύπρου. Η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την επιτελούμενη πρόοδο στις συνομιλίες και την προετοιμασία του κυπριακού Μνημονίου. Όπως ανέφερε, ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, το κυπριακό Μνημόνιο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τις προεδρικές εκλογές στη χώρα. Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία για το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής, περί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση υπογραφής του κυπριακού Μνημονίου, ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, την απέδωσε σε “εσωτερικούς λόγους στη χώρα”. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την αρνητική του στάση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι χωρίς ιδιωτικοποιήσεις η μείωση του κρατικού χρέους δεν είναι εφικτή.
Σχολιάζοντας, τις κατηγορίες για “ξέπλυμμα χρήματος” στην Κύπρο, θέμα το οποίο απασχολεί τα ΜΜΕ, ο ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί από την κυπριακή Βουλή. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στο ζήτημα αυτό απαιτείται περαιτέρω πρόοδος από την κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΔΝΤ.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί το ζήτημα της τόνωσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη, καθώς και η ολοκλήρωση της χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής στην ευρωζώνη για την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM, ο ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης επισήμανε ότι στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου θα διεξαχθεί συζήτηση σε “πολιτικό επίπεδο”. Όπως σχολίασε, η πολιτική τοποθέτηση των υπουργών Οικονομικών είναι απαραίτητη για τη συνέχιση των “τεχνικών συζητήσεων” κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Τέλος, την ερχόμενη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, με απλή πλειοψηφία. Όπως σημείωσε ο ανώτατος αξιωματούχος, μετά τη λήξη του Eurogroup της Δευτέρας, ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γεούν Ντάισελμπλουμ θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ