Οικονομία

Eurogroup: Αυτή είναι η συμφωνία για την 4η αξιολόγηση και τη μετά-Μνημόνιο εποχή

- Αναρτήθηκε στη σελίδα της Κομισιόν το προσχέδιο συμφωνίας για την 4η αξιολόγηση - Μείωση συντάξεων από 1η/1/2019 προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο - Δεν μας... αφήνει ο ΕΝΦΙΑ, καταργείται το ΕΚΑΣ, αυτοματοποιημένες κατασχέσεις για χρέη στην εφορία - Αύξηση του ΦΠΑ από τον Ιούνιο σε νησιά του Αιγαίου όπου παραμένει χαμηλός - Σήμερα η συνεδρίαση του Eurogroup, με την Ελλάδα πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης - Φιλόδοξη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ζητά ο Πιέρ Μοσκοβισί - Κάθε πρόγραμμα που τελειώνει, ακολουθείται μηχανισμό εποπτείας, λέει

Λίγες ώρες πριν από το Eurogroup όπου πρώτο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης είναι η Ελλάδα “ανέβηκε” στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το προσχέδιο της συμφωνίας για την 4η αξιολόγηση. Ένα επικαιροποιημένο Μνημόνιο με απλά λόγια.

Στις 40 σελίδες του, το προσχέδιο της συμφωνίας για την 4η αξιολόγηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

– δέσμευση της Ελλάδας για πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2022
εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για «πολλά χρόνια» (σ.σ. η χαρακτηριστική φράση είναι over many years)
– παραμένει η ρήτρα για μείωση του αφορολόγητου πριν από το 2020 κάτι που θα αποφασίσει το ΔΝΤ

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο περιλαμβάνονται και τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019
μείωση των νέων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης
κατάργηση του ΕΚΑΣ
εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών και διατήρηση του ΕΝΦΙΑ
κατάργηση, από τον Ιούνιο του 2018, του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου όπου δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη το μέτρο
– αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές κατασχέσεις για χρέη στην εφορία

Δείτε εδώ το επικαιροποιημένο Μνημόνιο

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/05/mou_4th_review_23_05_2018.pdf”]

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο στην ατζέντα του Eurogroup

Η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα (24.05.2018) το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών θα λάβουν υπόψη την πρόοδο με την 4η αξιολόγηση του προγράμματος του ESM, στη βάση της ενημέρωσης από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος.

Αναφέρεται επίσης ότι «στο προηγούμενο Eurogroup οι θεσμοί ανακοίνωσαν την επιστροφή των ομάδων στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, με στόχο να επιτευχθεί staff level agreement προ της συνάντησης των υπουργών τον Μάιο. Παράλληλα, ανταλλάχθηκαν απόψεις για κάποια κρίσιμα στοιχεία για να στηριχθεί η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Επί τη βάσει επιτυχημένης αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο όλα τα στοιχεία για να εξασφαλίσει επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο». Η Ελλάδα προτίθεται να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα πριν από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Μοσκοβισί: Απαραίτητη η συμφωνία για το χρέος

«Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια φιλόδοξη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, o Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

«Η συμφωνία πρέπει να είναι ουσιαστική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μάτια των αγορών. Πρέπει να είναι σαφής σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατά τις προσεχείς δεκαετίες» σημειώνει ο Μοσκοβισί.

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για μια έξοδο της Ελλάδας το φετινό καλοκαίρι από το πρόγραμμα διάσωσης, ο ευρωπαίος επίτροπος τονίζει: «To Eurogroup της Πέμπτης πρέπει να είναι κατά τη γνώμη μου η ευκαιρία να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα. Έχει επιτευχθεί τεχνική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμικών οργάνων σχετικά με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της. Επομένως, οι εταίροι της πρέπει να κάνουν το ίδιο και για την ελάφρυνση του χρέους. Έχουμε συλλογικά την ισχυρή υποχρέωση να ολοκληρώσουμε ευνοϊκά αυτό το πρόγραμμα βοήθειας, για να αφήσουμε πίσω μας αυτά τα χρόνια κρίσης. Προτίθεμαι να δαπανήσω πολύ χρόνο και ενέργεια γι’ αυτό το σκοπό τις προσεχείς εβδομάδες.

Τέλος προγράμματος και… εποπτεία

Αναφορικά με το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ της Αθήνας και των πρώην πιστωτών της, ο Πιέρ Μοσκοβισί τονίζει: «Κάθε πρόγραμμα που ολοκληρώνεται ακολουθείται από μηχανισμό εποπτείας. Αυτό συνέβη με την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Πρόκειται για τη διασφάλιση της τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί μεσοπρόθεσμα. Η ιδέα αυτή ισχύει και για την περίπτωση της Ελλάδας, όπου η κρίση ήταν πιο σοβαρή, πράγμα που απαιτεί ισχυρές δεσμεύσεις.

Ο στόχος μου είναι να προσπαθήσω να οικοδομήσω έναν συμβιβασμό με βάση αρκετές ιδέες- κλειδιά. Πρώτον, σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να αναπτυχθεί μια σταθερή αναπτυξιακή στρατηγική προκειμένου η χώρα να συνεχίσει την πορεία της. Ωστόσο, από την πλευρά των πιστωτών, είναι απαραίτητο να βρεθεί μια φιλόδοξη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η συμφωνία πρέπει να είναι ουσιαστική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μάτια των αγορών.

Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατά τις προσεχείς δεκαετίες. Τέλος πρέπει να βρούμε για την μετα – μνημονιακή εποχή ένα ισορροπημένο πλαίσιο που να προσφέρει τόσο την κατάλληλη στήριξη για την Αθήνα όσο και πραγματικές εγγυήσεις για τους πιστωτές. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι μια χώρα όπως οι άλλες χώρες της ευρωζώνης».

Το ΔΝΤ

Ερωτηθείς για τις αποκλίσεις των αναλύσεων με το ΔΝΤ και αν πρέπει με κάθε τρόπο να κρατηθεί το Ταμείο στο τραπέζι, ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζει: «Το εύχομαι. Το Ταμείο υπήρξε σημαντικός εταίρος από την αρχή του προγράμματος και παρόλο που δεν είμαστε σύμφωνοι σε όλα, η τεχνογνωσία και οι οικονομικοί πόροι του ήταν ουσιαστικοί. Κατά συνέπεια, ελπίζω ιδιαίτερα ότι μια απόφαση για τη συμμετοχή του είναι δυνατόν να ληφθεί τις επόμενες ημέρες. Έχω συνείδηση ότι αυτό συνεπάγεται μια κατανόηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Αλλά το ΔΝΤ μου φαίνεται σήμερα είναι στο ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας με τους άλλους θεσμούς. Είμαι σε στενή επαφή με την επικεφαλής του, ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ».

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η συμφωνία Masdar – Γ. Περιστέρη στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τo lifting του Χ.Α. και οι κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ρυθμιστικό πλαίσιο απειλή για τις ενεργειακές επενδύσεις στην Ευρώπη και οι αργοί ρυθμοί των έργων της ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική
Ο Γ. Περιστέρης μένει στο τιμόνι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ήρθε η ώρα της επιβράβευσης και των μικρομετόχων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, καθώς όπως...
Η συμφωνία Masdar – Γ. Περιστέρη στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή,  τo lifting του Χ.Α. και οι κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  το ρυθμιστικό πλαίσιο απειλή για τις ενεργειακές επενδύσεις στην Ευρώπη και οι αργοί ρυθμοί των έργων της ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική