Οικονομία

Eurogroup: Η Ελλάδα δεσμεύτηκε για μείωση αφορολόγητου

Μας χτύπησαν… φιλικά την πλάτη για την πρόοδο και για το νέο νόμο Κατσέλη και τα "κόκκινα δάνεια", μας έδωσαν τη δόση των 973 εκατ. ευρώ από τα… χρωστούμενα αλλά τη μείωση του αφορολόγητου δεν θα τη γλιτώσουμε μάλλον. Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup στο Βουκουρέστι άκουσε τα εύσημα για την πρόοδο στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, πήρε το «πράσινο φως» για τη δόση των 973 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, άκουσε τον Κλάους Ρέγκλινγκ να είναι θετικά διακείμενος στο ενδεχόμενο πρόωρη αποπληρωμής του δανείου στο ΔΝΤ αλλά δεσμεύτηκε πως η μείωση του αφορολόγητου (το 2020) δεν θα έχει την τύχη της περικοπής στις συντάξεις (που δεν έγινε).

[read4more]

Το Eurogroup έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να κάνει ιδιωτικοποιήσεις, γιατί περιθώρια για πισωγυρίσματα δεν υπάρχουν. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση για την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν τη διαβεβαίωση της Αθήνας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η μείωση αφορολόγητου, η οποία έχει ήδη άλλωστε ψηφιστεί.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Eurogroup: «Σημειώνουμε τις μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, που έχουν προσδιοριστεί στις εκθέσεις της ενισχυμένης εποπτείας. Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, ειδικά όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, διευρύνοντας την φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, που θα διασφαλίσουν αναπτυξιακά μέτρα και στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα».

Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι Αθήνα έχει δεσμευτεί να μειώσει στο μηδέν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, να εισπράξει φόρους και εισφορές, να κάνει προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας.

Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας και το να συνεχιστούν οι «μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα προκειμένου να εξασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και η εφαρμογή σχεδίου δράσης για την πτώχευση νοικοκυριών με στόχο να εξαλειφθεί το απόθεμα υποθέσεων ως τα τέλη του 2021». Σημειώνεται επίσης ότι σε ό,τι αφορά στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα έχει προσωρινή ισχύ και θα τερματιστεί στο τέλος του 2019. Παράλληλα, η Ελλάδα καλείται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στους μισθούς και να αναλύσει τις συνέπειες από την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.

Η ανακοίνωση, δεν, καταλήγει με αναφορά στον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις συνεχιζόμενες νομικές διαδικασίες κατά των μελών της Επιτροπής Ειδικών (CoEx) του ΤΑΙΠΕΔ και του πρώην προέδρου και κορυφαίων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ».

Δείτε όλη τη δήλωση του Eurogroup εδώ

Σεντένο: Προσωρινός ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια και… σήμα στις αγορές

Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 973 εκατ. ευρώ ελήφθη βάση της θετικής αξιολόγησης των θεσμών για την εκπλήρωση από την Ελλάδα των συμφωνημένων δεσμεύσεων, που αφορούν μεταξύ άλλων τον προϋπολογισμό για το 2019 και την ολοκλήρωση «σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Βουκουρέστι.

Αναφερόμενος στο νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως «η εν λόγω νομοθεσία θα είναι προσωρινή και θα τερματιστεί στο τέλος του 2019», παραπέμποντας σε σχετικές δεσμεύσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ενώ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παρακολουθεί το δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό αντίκτυπο του μέτρου.

Φωτογραφία EPA

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η έγκριση της δόσης είναι ένα «θετικό σημάδι» για τους επενδυτές ειδικά σε ό,τι αφορά στην “ιδιοκτησία” των μεταρρυθμίσεων, κάτι που φάνηκε στις αγορές «ήδη από σήμερα».

Ως ένα «ακόμα βήμα» προκειμένου να γίνει το ελληνικό ζήτημα success story χαρακτήρισε από την πλευρά του την απόφαση ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο, επίσης, για «ισχυρό σήμα» προς τους επενδυτές και τις αγορές, καθώς αποδεικνύει ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι εταίροι της συνεχίζουν να την υποστηρίζουν.

«Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή κατέθεσε την επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας την Τετάρτη προκειμένου να προετοιμάσει τη σημερινή απόφαση. Σε ό,τι αφορά στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, ανέφερε ότι έχει συγκεκριμένο σκοπό, να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς να υπονομεύσει τις προσπάθειες μείωσης των κόκκινων δανείων, ενώ τόνισε και αυτός την ανάγκη να είναι «προσωρινό».

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το τελικό νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως είπε, στην αρχική πρόταση η ΕΚΤ είχε καταγράψει κάποιους κινδύνους που ενδεχομένως θα επηρέαζαν αρνητικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμα και το δικαστικό σύστημα. Ωστόσο, στην τελική νομοθεσία οι εν λόγω κίνδυνοι περιορίζονται σημαντικά και αναμένεται θετικός αντίκτυπος στη μείωση των “κόκκινων δανείων”. Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της νομοθεσίας και θα δημοσιεύσει την πρώτη αξιολόγησή της στα μέσα του 2019.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Θετικός ο ESM για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, επανέλαβε ότι το ακριβές ποσό της εκταμίευσης ανέρχεται στα 973 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 644 εκατ. αφορούν την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και τα υπόλοιπα την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Υπενθύμισε επίσης ότι δεν πρόκειται για νέο δάνειο αλλά για “μεταφοράκεφαλαίων, χωρίς προϋποθέσεις που συνδέονται μόνο (κατά τ’ άλλα δεν… υπάρχουν) με τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και που θα τη βοηθήσουν να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως η εκταμίευση θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης και «όχι αργότερα από τις αρχές Μαΐου».

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων της από το ΔΝΤ, είπε πως από πλευράς ESM «θα το υποστήριζε», ενώ τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους πιστωτές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Εξάλλου, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς για το ένα τρίτο των δανείων του ΔΝΤ (3,5 δισ.) η Ελλάδα πληρώνει «πολύ ακριβό» επιτόκιο 5%, «πολύ υψηλότερο» από το κόστος δανεισμού της στις αγορές.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα