Ο υπουργός Οικονομικών που είναι υπέρμαχος της βήμα προς βήμα προσέγγισης με τους δανειστές. Επίσης ο Χρήστος Σταϊκούρας θέλει μία οικονομική απόφαση και όχι μία πολιτική απόφαση. Με λίγα λόγια θέλει να πάρει αυτό που αξίζει η χώρα και όχι να επιτύχει την λήψη μίας πολιτικής απόφασης για την μείωση των πλεονασμάτων.
Click4more Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούρας για το Eurogroup και το Ecofin
Σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών θα έχει κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Paolo Gentiloni, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Πετρίδη.
Στις επαφές αυτές ο Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το τρίπτυχο των στόχων που έχει η ελληνική κυβέρνηση για το 2020, έτσι ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και να δοθεί η δυνατότητα ώστε για ελαφρύνσεις που θα δώσουν την δυνατότητα να ενισχυθεί περαιτέρω η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
Αυτοί είναι:
- Ο πρώτος στόχος συνδέεται με την αλλαγή της χρήσης κερδών από ANFAs και SMPs από την εξυπηρέτηση του χρέους στη χρηματοδότηση επενδύσεων.
- Ο δεύτερος συναρτάται με τη διαπραγμάτευση για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ στη ζώνη του 2%-2,5% από το 2021, που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο από 2 έως και 3 δισ. ευρώ.
- Η τρίτη πτυχή της διαπραγμάτευσης αφορά την καθιέρωση ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει να μεταφέρονται τα όποια υπερπλεονάσματα από χρόνο σε χρόνο.
Οι αποφάσεις του Eurogroup και για τους τρεις στόχους της Αθήνας μπορεί ακόμα να αργούν αλλά οι συζητήσεις στο παρασκήνιο εντείνονται με την ελληνική πλευρά να ετοιμάζει παράλληλα τα διαπραγματευτικά της όπλα όπως την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους την οποία θα εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον ΟΔΔΗΧ.
Αμέσως μετά το Eurogroup και την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες ο Χρήστος Σταϊκούρας θα βρει να τον περιμένουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Την Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch. Η ατζέντας της αξιολόγησης περιλαμβάνει πλήθος θεμάτων αν και δεν συνδέεται με εκταμίευση από τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs).
Οι δανειστές στην Αθήνα αναμένεται να κάνουν φύλο και φτερό τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ εντός του έτους. Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θα εξηγήσουν πώς εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για τις ελαφρύνσεις αυτές. Ειδικά για τη νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% «κλειδί» θα αποτελέσει η άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα και την ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα της εφορίας.
Τέλος οι εκπρόσωποι των δανειστών θα περιμένουν να δουν το σχέδιο «Ηρακλής» να εφαρμόζεται αποτελεσματικά και να οδηγεί σε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Ζητούμενο για τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες είναι και η διαμόρφωση του νέου, ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου για τους ιδιώτες, το οποίο πρέπει να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη λήξη της προστασίας της 1ης κατοικίας στις 30 Απριλίου.
Οι δανειστές ζητούν ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ιδιωτικής πτώχευσης, κατ’ αντιστοιχία με όσα ισχύουν για τις επιχειρήσεις, και θα δίνει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν υπό αυστηρά κριτήρια και να εξυπηρετούν τις οφειλές τους. Το πλαίσιο αυτό θα ενοποιεί τα 8 διαφορετικά σχήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και «θα δίνει δεύτερη ευκαιρία, θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και θα προστατεύει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά», όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Άλλες δύο μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που θα εξεταστεί σε ποιο βαθμό προχωρούν είναι η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο 2020 και ο έλεγχος της αναλογίας προσλήψεων στο Δημόσιο.