«Υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει και είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να εξελιχθούν ομαλά και γρήγορα» πρόσθεσε ο Κερέ μετά το Eurogroup, αναφερόμενος στην τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαίου.
Οι προτεραιότητες της ΕΚΤ μετά το Eurogroup
O κ. Κερέ μίλησε για τις τέσσερις προτεραιότητες της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα: Στο πλαίσιο αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (όπου υπάρχει πρόοδος αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά), στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.
Για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, τόνισε ότι είναι εξ’ ολοκλήρου απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αν θα υπάρξει διάδοχο πρόγραμμα. Όπως είπε, η Ελλάδα θέλει «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, ωστόσο επισήμανε ότι μετά την 20ή Αυγουστου, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνομιλεί πλέον με τους θεσμούς και το Eurogroup, αλλά με τις διεθνείς χρηματαγορές.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μαζί με έναν «ισχυρό» μεταμνημονιακό διακανονισμό, είναι σημαντικά στοιχεία για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις αγορές.
Για το θέμα του χρέους, ο κ. Κερέ υποστήριξε ότι χρειάζονται «ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για την ελάφρυνσή του». «Είναι σημαντικό συστατικό για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όσο πιο «εμπροσθοβαρή» είναι τα μέτρα, όσο πιο αυτόματα και με λιγότερους όρους συνοδεύονται, τόσο πιο γρήγορα θα συμβάλουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των χρηματαγορών.
Στο 2,4% η ανάπτυξη
Εν τω μεταξύ σε αναθεώρηση προς τα επάνω των προβλέψεων τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2018 και το 2019 προχώρησαν οι οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB Survey of Professional Forecasters) για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανεργία και τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας για το 2018 και το 2019, στο 2,4% και 2,0%, αντίστοιχα, ενώ μειώθηκε κατά 0,1 της μονάδας στο 1,6% για το 2020. Οι μέσες μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022 παρέμειναν σταθερές στο 1,6%.
Για τον πληθωρισμό, οι αναλυτές διατήρησαν την πρόβλεψή τους για το 2018 (1,5%), ενώ αναθεώρησαν προς τα κάτω αυτή για το 2019 και το 2020 κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στο 1,6% και 1,7%, αντίστοιχα. Η πρόβλεψη για το 2022 παρέμεινε σταθερή στο 1,9%.
Για την ανεργία, οι αναλυτές αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους κατά 0,1 της μονάδας για το 2018, το 2020 και το 2022 στο 8,3%, 7,5% και 7,4%, αντίστοιχα, ενώ διατήρησαν σταθερή στο 7,9% την πρόβλεψη για το 2019.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ