Οικονομία

Έχασαν την αρχική τους ορμή οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street – Εβδομαδιαία κέρδη 6% μετά το σημερινό γύρισμα για το πετρέλαιο

Έχασαν την αρχική τους ορμή οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Ν. Υόρκη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μόνο ο Dow Jones να βρεθεί, έστω και οριακά σε θετικό έδαφος. Ο S&P μετά από ένα συνεχές ράλι, όπου για τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις σημείωσε ισάριθμα ρεκόρ, βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, Ο Dow Jones παρουσίασε άνοδο κατά 60,30 μονάδες ή 0,16% και έκλεισε στις 38.109,43 μονάδες. Ο S&P διαμορφώθηκε στις 4.890,98 μονάδες με απώλειες 0,07% και ο Nasdaq έχασε 0,36% κλείνοντας στις 15.455,36 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, στα αξιοσημείωτα της ημέρας είναι το γύρισμα στις τιμές του πετρελαίου με αποτέλεσμα να κλείσουν με σημαντικά κέρδη, τόσο το Brent όσο και το αμερικάνικο αργό.

Βασική αιτία είναι η μείωση παραγωγής στις ΗΠΑ λόγω κακοκαιρίας, τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες καθώς και η επικίνδυνη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη για το πετρέλαιο ήταν στο 6%.

Το αμερικάνικο αργό WTI για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο 65 σεντς ή 0,8% για να διαμορφωθεί στα 78,01 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Οι τιμές του πρώτου μήνα έχουν αυξηθεί κατά 6,5% στην εβδομάδα, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την 1η Σεπτεμβρίου.

Το αργό τύπου Brent για παράδοση Μαρτίου πρόσθεσε 1,12 δολάρια ή 1,4% στα 83,55 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, για μια εβδομαδιαία άνοδο σχεδόν 6,4% – τη μεγαλύτερη από τις 13 Οκτωβρίου.

Το φυσικό αέριο παραδόσεως Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 2,71 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 5,5%, για εβδομαδιαία άνοδο 7,7%.

Η μεγάλη προσφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ και η μείωση της παραγωγής παρείχαν στήριξη στις τιμές. Νωρίτερα διαπραγματεύονταν χαμηλότερα πριν ανακτήσουν τις απώλειές τους. Η υποχώρηση ήρθε λίγο μετά το δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από το Ιράν να συμβάλει στον περιορισμό των επιθέσεων στα τάνκερ στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλιώς οι επιχειρηματικές σχέσεις του Ιράν με το Πεκίνο κινδυνεύουν. Το δημοσίευμα σημείωνε ότι η Κίνα αγοράζει περίπου του 90% των εξαγωγών αργού του Ιράν.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα