Οικονομία

ΕΥΔΑΠ: Σε νέο κτήριο στο Γαλάτσι οι διοικητικές υπηρεσίες – Στα σκαριά εθελούσια αλά ΔΕΗ

Η κατασκευή ενός νέου υπερσύγχρονου βιοκλιματικό κτηρίου που θα στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ, βρίσκεται στα άμεσα σχέδια της διοίκησης. Το νέο κτήριο θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο χώρο στο Γαλάτσι και από την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθεί και διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το σχεδιασμό του κτιρίου που θα στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ.

Παράλληλα, έχουν ζητηθεί το αρμόδιο υπουργείο νομοθετικές ρυθμίσεις που θα παρέχουν ευελιξία στη διαχείριση του προσωπικού. Συγκεκριμένα όπως είπε η διοίκηση της επιχείρησης ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ είναι 55 χρόνων και ο στόχος είναι να προχωρήσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και στη συνέχεια να γίνουν γρήγορα οι αναγκαίες προσλήψεις, γι’ αυτό και ζητείται να εφαρμοστεί στην ΕΥΔΑΠ το μοντέλο της ΔΕΗ (όσον αφορά τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ).

Είναι χαρακτηριστικό, όπως τονίστηκε, ότι η τελευταία πρόσληψη στην επιχείρηση έγινε πριν από 17 χρόνια.

Σε ό.τι αφορά το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, που είναι αρκετά παλαιό και έχει πολύ μεγάλες διαρροές και χαμηλό ρυθμό ανανέωσης που δεν ξεπερνά το 0,5% ετησίως, ξεκινάει η αντικατάστασή του. Στόχος είναι να ανανεώνεται πλέον το 2% – 2,5% του δικτύου, αρχικά με σημειακές παρεμβάσεις και στη συνέχεια με ανάπτυξη μοντέλου (σε συνεργασία με το ΕΜΠ) που θα επιτρέπει προληπτικά έργα σε σημεία που αναμένεται να αυξηθούν οι διαρροές.

Απλήρωτοι λογαριασμοί

Σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο διαμορφώνονται οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της επιχείρησης. Ανέρχονται σε 177 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 9 εκατ. ευρώ είναι η αξία των λογαριασμών για τους οποίους έχουν γίνει διακανονισμοί. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί από πλευράς Δημοσίου και ΟΤΑ είναι ύψους 42 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, το τελευταίο διάστημα οι εισπράξεις έχουν αυξηθεί. Να σημειωθεί ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφεί μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ η νέα συμφωνία για το αδιύλιστο νερό, η οποία θα συζητηθεί και στη Γενική Συνέλευση των μετόχων την ερχόμενη Παρασκευή. Πρόκειται για εκκρεμότητα από το 2005.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκαναν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αναστάσιος Τόσιος, μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2022 θα γίνει η προκήρυξη έργων συνολικού προϋπολογισμού 171 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα αγγίζει το 1,1 δισ.

Στο πλαίσιο αυτό θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας – Πικερμίου – Σπάτων Αρτέμιδας προϋπολογισμού 90 εκατ., για το ΚΕΛ και τα έργα μεταφοράς ακαθάρτων του Δήμου Μαραθώνα, προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ, και για το δίκτυο αποχέτευσης περιοχών Καπανδριτίου και Αφιδνών Δήμου Ωρωπού, μήκους 45 χλμ., προϋπολογισμού 29 εκατ.

Πρόκειται για 3 έργα που έχουν καθυστερήσει, με τη διοίκηση της εταιρείας ύδρευσης να αναφέρει σχετικά ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της περίπου δύο χρόνια πριν έδωσε έμφαση στο να διεκπεραιώσει όλους τους φακέλους της χρηματοδότησης των έργων (το 90% των έργων αποχέτευσης ύδρευσης χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ), καθώς και να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τα δίκτυα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ το δεκαετές επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει έργα μετασχηματισμού της εταιρείας ύψους 175 εκατ., 700 εκατ. αφορούν τα Έργα Αποχέτευσης και Ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική και 200 εκατ. ευρώ την αντικατάσταση Δικτύων Νερού για μείωση διαρροών. Μεταξύ άλλων υπό μελέτη βρίσκεται το αποχετευτικό σύστημα του Δήμου Σαρωνικού, αξίας 200 εκατ., για το οποίο στόχος είναι να προκηρυχθεί εντός των επόμενων δύο ετών.

Στον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνεται η συμμετοχή της σε ΣΔΙΤ (με πρώτο αυτό για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας και ορισμένα που θα προκηρύξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), καθώς και η διερεύνηση νέων περιοχών δραστηριοποίησης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων της με στόχο την ανάπτυξη αγοράς και νέων υπηρεσιών σε συνεργασία με τη McKinsey.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα