Η Ευρώπη έστειλε ένα σαφές μήνυμα στήριξης στην ελληνική οικονομία τόσο στις αγορές όσο και σε πιθανούς κερδοσκόπους. Η Ελλάδα σε αυτό το μήνυμα θα ανταποκριθεί. Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο του έλληνα πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον σκληρά μέτρα, εάν φανεί πως η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας δεν έχει την αναμενόμενη εξέλιξη.
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε μετά την πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική εξυγίανση. Οι ευρωπαίοι εταίροι δήλωσαν πως στηρίζουν την Ελλάδα για μείωση του ελλείμματος, ενώ πρακτικά οι λεπτομέρειες για το σχέδιο βοήθειας θα οριστικοποιηθούν το αργότερο μέχρι την Τρίτη στα όργανα του Eurogroup και του Ecofin. Η οικονομική στήριξη θα προέρχεται από τις χώρες της Ε.Ε. ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει την εποπτεία της συνολικής προσπάθειας.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι την τελευταία περίοδο υπήρχε μία έλλειψη αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές και πιθανές κερδοσκοπικές κινήσεις και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής ήταν ένα μήνυμα προς αυτούς. Σχετικά με τις προϋποθέσεις στήριξης της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως “δεν τίθεται θέμα αγοράς οπλικών συστημάτων για να μας παρέχουν βοήθεια, αλλά μόνο να εφαρμόσουμε τα μέτρα”.
Για τα περιβόητα ψεύτικα στατιστικά στοιχεία ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για βασικό πρόβλημα και έλλειμμα της χώρας το οποίο έχει αντίκτυπο και στην οικονομία και στο δανεισμό της χώρας και δήλωσε πως αυτή η εικόνα θα ανατραπεί πλήρως.
Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο μόνο για πολιτική στήριξη και βούληση και δεν έχουν υπάρξει λεπτομέρειες ή εξειδίκευση για επιπλέον βοήθεια. Επιπλέον έκανε λόγο πως όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή θα επανέλθουν ως μεγαλύτερα προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν τώρα και έκανε λόγο για δίκαιη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην εξαιρετική τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάτι που όπως είπε δεν διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε πως η συνεργασία της Ελλάδας με το ΔΝΤ θα είναι χρήσιμη σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας και διοίκησης. Ο κ. Παπανδρέου έκανε γνωστό πως η ίδια η Ελλάδα ζήτησε την τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ, αλλά δεν ζήτησε καμία οικονομική ενίσχυση.
Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιτήρηση ως αποτέλεσμα των επιλογών των τελευταίων ετών και της έλλειψης αξιοπιστίας, που κατάφερε η Ελλάδα να προκαλέσει. “Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για τη διαφάνεια, για αυτά που εφαρμόζουμε, είναι η καλύτερη απάντηση στον καθένα που μπορεί να αμφιβάλει ότι δεν έχουμε τη βούληση για να πετύχουμε τους στόχους μας”.
Οι ηγέτες των 16 χωρών της ευρωζώνης που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα ή οποιοδήποτε άλλο μέλος αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά επέμειναν ότι θα ζητήσουν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Το κοινό ανακοινωθέν από το άτυπο Συμβούλιο Κορυφής
«Όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να έχουν αξιόπιστες εθνικές πολιτικές, ευθυγραμμισμένες με τους συμφωνημένους κανόνες. Έχουν κοινή αίσθηση για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της ζώνης».
«Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και την δέσμευσή της να κάνει ότι χρειαστεί, περιλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, και της θέσπισης πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι, οι οποίοι τέθηκαν με το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αυστηρό και αποφασιστικό τρόπο, ώστε να μειώσει αποτελεσματικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010» συνεχίζει η δήλωση.
«Καλούμε το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ να υιοθετήσει, κατά την σύνοδό του της 16ης Φεβρουαρίου, τις συστάσεις προς την Ελλάδα, με βάση την πρόταση της Επιτροπής και τα συμπληρωματικά μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα» αναφέρει η δήλωση προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και θα προτείνει τυχόν απαραίτητα πρόσθετα μέτρα, στηριζόμενη στην εμπειρία του ΔΝΤ. Μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο».
«Τα μέλη της ευρωζώνης θα αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, εάν χρειασθεί, για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει αίτημα οικονομικής στήριξης» καταλήγει η δήλωση.
Συνέντευξη Τύπου Μέρκελ – Σαρκοζί
Την καταρχήν συμφωνία των 27 να στηρίξουν την Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας τόνισαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή συμφωνία έκφρασης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, η οποία είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών.
Ωστόσο, ερωτηθέντες από δημοσιογράφους ποιές θα είναι οι χώρες που θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα αν χρειαστεί και με ποιόν τρόπο, τόσο ο Ν,. Σαρκοζί όσο και η Α. Μέρκελ αρνήθηκαν να μπουν σε λεπτομέρειες και να δώσουν διευκρινίσεις. Υπογράμμισαν αμφότεροι ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στις αγορές είναι η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. “Στέλνουμε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές” ανέφεραν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική ενίσχυση.
Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν είναι οι αγορές αυτές που θα επιλέξουν ποιά θα είναι η συνεισφορά της Γερμανίας και της Γαλλίας προς την Ελλάδα, αν χρειαστεί. “Ο ρόλος μας δεν είναι να δημιουργούμε αναταράξεις και να ευνοούμε τους κερδοσκόπους. Έργο μας είναι να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις τη στιγμή που χρειάζεται. Αυτή είναι η απάντηση της ΕΕ. Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη και οι αγορές θα την καταλάβουν”.
Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι σήμερα οι 27 συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει για να μειώσει το έλλειμμά της. Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας. Τρίτον, υπάρχει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.
Συνέντευξη Τύπου Ρόμπεϊ και Μπαρόζο
Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Ζοζέ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά το πέρας των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες υπογράμμισαν ότι η σημερινή συμφωνία έχει επί της ουσίας το χαρακτήρα ενός διπλού δρόμου όπου από τη μία πλευρά η Ελλάδα θα δείξει την υπευθυνότητά της λαμβάνοντας ενδεχομένως πρόσθετα μέτρα για τη δημοσιονομική της εξυγίανση και η ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της, ενισχύοντας, ενδεχομένως, οικονομικά την Ελλάδα εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου έγινε σήμερα μια “ειλικρινής συζήτηση” η οποία κατέληξε σε μία “άνετη συμφωνία”. Και οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν ότι τα όποια σχέδια οικονομικής ενίσχυσης θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων στο επίπεδο των υπουργών οικονομίας της ζώνης του Ευρώ και της ΕΕ και σε γενικές γραμμές εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη σημερινή συμφωνία.
Η ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα
Η Καρολίν Άτκινσον, Διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έκανε την παρακάτω δήλωση στην Ουάσιγκτον σήμερα:
“Καλωσορίζουμε την υποστήριξη για την Ελλάδα από τους ευρωπαίους εταίρους της, οι οποίοι, μαζί με τις πολιτικές δράσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές αρχές, είναι σημαντικά νέα βήματα ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Το Ταμείο, όπως επισημάνθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ, είναι έτοιμο να προσφέρει την τεχνογνωσία και την υποστήριξη που είναι αναγκαία”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
Ξένα ΜΜΕ: μόνο στα… λόγια η στήριξη στην Ελλάδα
Φρεγάτες και αεροπλάνα γιά να πάρουμε…δανεικά