Οικονομία

Ευρωεκλογές 2019: Τελειώνει στις 26 Μαΐου ο… honeymoon μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης

Η τρόικα έφυγε από την Αθήνα την περασμένη Τετάρτη με σαφή σημάδια ενόχλησης. Χθες τόσο το ΔΝΤ (δεν προκαλεί καμία έκπληξη), όσο και η Ευρωπαίοι διατύπωσαν την διαφωνία τους στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ως πακέτο παροχών.

Και μπορεί από τις Βρυξέλλες οι τόνοι να ήταν χαμηλοί, δεν συνέβη το ίδιο και με το ΔΝΤ που μέσω του επικεφαλής του στην τρόικα Πίτερ Ντόλμαν έσπευσε να καυτηριάσει την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική λέγοντας εν συντομία πως δεν είναι συμβατή με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Ανάλογη αλλά σε χαμηλότερους τόνους και η στάση των Βρυξελλών, που μέσω αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται (ως συνήθως) πήρε σαφείς αποστάσεις από αυτά που ανακοινώθηκαν.

[read4more]

Η Ελλάδα είναι μεν εκτός προγράμματος, ωστόσο παραμένει σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας κάτι που σημαίνει ότι αν μη τι άλλο οι δανειστές θα πρέπει να ενημερώνονται για κάθε σημαντική ενέργεια και να δίνουν το πράσινο φως ή τουλάχιστον να μην διαφωνούν ριζικά.

Η σχέση που τόσο κόπο είχε χτιστεί ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές (τουλάχιστον τους Ευρωπαίους), δείχνει να διαταράσσεται. Μέχρι τις ευρωεκλογές δεν πρόκειται να συμβεί τίποτε απολύτως. Για το μετά όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Η επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Ιουνίου και αναμένεται να είναι το πρώτο ισχυρό κρας τεστ. Να θυμίσουμε ότι κάτι ανάλογο συνέβη και το 2014. Τότε βέβαια οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και μπορεί η σύγκριση αυτή να περιέχει και κάποιο ρίσκο. Οι δανειστές μετά την ήττα το 2014 της ΝΔ στις ευρωεκλογές ουσιαστικά τράβηξαν το χαλί από τον Αντώνη Σαμαρά, δείχνοντας ότι προτιμούν να συζητήσουν με την επόμενη κυβέρνηση, που τότε όλα έδειχναν ότι θα ήταν αυτή του Αλ. Τσίπρα, πράγμα που έγινε τελικά.

Το αν θα συμβεί κάτι τέτοιο και τώρα, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει αφού πολιτικός χρόνος μέχρι το Φθινόπωρο που θα γίνουν οι εθνικές εκλογές είναι ακόμη μακρύς.

Εν κατακλείδι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά τόσο στις 120 δόσεις, όσο και στην υλοποίηση πακέτου παροχών, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των δανειστών, ενώ την ίδια στιγμή ακόμη και η σκέψη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι μάλλον απαγορευτική. Οι δανειστές είναι μάλλον απογοητευμένοι θεωρώντας ότι το καλό κλίμα και η συνεννόηση που μέχρι χθες υπήρχε μάλλον αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας, αν δεν έχει τελειώσει οριστικά, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα