Η Ευρώπη δεν μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο και οι αρμόδιοι υπουργοί Ενέργειας θα συναντηθούν και πάλι στις 13 Δεκεμβρίου.
Το πλαφόν στο φυσικό αέριο εξακολουθεί να διχάζει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η Ελλάδα και ακόμη 14 χώρες που είχαν ταχθεί υπέρ ενός λειτουργικού πλαφόν, θεωρούν ότι το όριο των 275 ευρώ ανά μεβαγατώρα πολύ υψηλό και τον σχετικό μηχανισμό διόρθωσης των τιμών ουσιαστικά ανεφάρμοστο λόγω των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για την ενεργοποίησή του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«To να μπει ένα πλαφόν στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία πλαφόν. Η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Οι όποιες αποφάσεις μετατέθηκαν για το νέο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στα μέσα Δεκεμβρίου καθώς Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Κροατία, Πολωνία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα αρνήθηκαν να εγκρίνουν τους κανονισμούς αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής αλληλεγγύης εάν δε βρεθεί ικανοποιητική λύση ως προς διορθωτικό μηχανισμό.
«Το κλειδί είναι το πλαφόν στην τιμή του αερίου και την πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν προχθές την αντιμετωπίζουμε ως αστείο. Είναι δύσκολο να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη» τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας, Άννα Μόσκβα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποιοι δεν θέλουν πλαφόν στο φυσικό αέριο
Η Γερμανία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που αντιτάσσονται στο πλαφόν στο φυσικό αέριο καθώς θεωρούν πως με αυτή την απόφαση θα διοχετευθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσπάθησε να εξισορροπήσει τις διαφορετικές θέσεις των μελών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «από την άλλη πλευρά ο διορθωτικός μηχανισμός συνοδεύεται από κινδύνους όπως σωστά έχει επισημάνει ένα αριθμός κρατών μελών. Είναι επομένως απαραίτητο να έχουμε ασφαλιστικές δικλείδες για ν’ αποφύγουμε ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες».
Το παρασκήνιο του ναυαγίου στις Βρυξέλλες
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα «η μάχη συνεχίζεται μέχρι να βρεθεί ικανοποιητική λύση, όσον αφορά στην τιμή του πλαφόν δηλαδή να είναι κάτω από 200 ευρώ αλλά και διορθώσεις που αφορούν στην ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του διορθωτικού μηχανισμού. Αυτό είναι το μήνυμα του σημερινού Συμβουλίου.
Φάνηκε από την το πρωί ο ενεργός ρόλος της Ελλάδας, με τον Έλληνα Υπουργό τον κ Σκρέκα, να είναι ο πρώτος που έφτασε στο συμβούλιο και εξ αρχής έδωσε σαφείς απαντήσεις στις πιεστικές απαντήσεις των ξένων δημοσιογράφων κάνοντας ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές. Όχι στο πλαφόν των 275 ευρώ, όχι στο να περάσει χωριστά ο κανονισμός αλληλεγγύης από την πρόταση για το πλαφόν.
Η αντιπαράθεση ήταν έντονή και στη συζήτηση των υπουργών με κάποιους μάλιστα να έχουν πιο χλιαρή στάση μιλώντας για την αλληλεγγύη που έπρεπε να δείξει η ΕΕ. Εκεί ο Κώστας Σκρέκας απάντησε ότι φυσικά και υπάρχει αλληλεγγύη και η Ελλάδα το έχει αποδείξει εμπράκτως υπερτριπλασιάζοντας τις εξαγωγές προς τα γειτονικά κράτη-μέλη. Ο κ. Σκρέκας ήταν από εχθές εδώ, στις Βρυξέλλες και μαζί άλλους υπουργούς «έδεσαν» τη συμμαχία των «15».
Πάντως, εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε πρόταση για το πλαφόν, η …σαμπάνια στην οποία αναφέρθηκε ο Τσέχος Υπουργός θα παραμείνει στο ψυγείο».