Site icon NewsIT

Ευρωπαίοι βιομήχανοι αναζητούν χιλιάδες μηχανικούς για πρόσληψη

27.05.2013 | 09:58
Ευρωπαίοι βιομήχανοι αναζητούν χιλιάδες μηχανικούς για πρόσληψη

''Ως το 2025, θα χρειαστούμε ίσως 500.000 μηχανικούς'' δήλωσε στους Financial Times ο Olof Persson, διευθύνων σύμβουλος της Volvo Group, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία φορτηγών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Με τη βιομηχανική παραγωγή στην ΕΕ μειωμένη 10% από τα επίπεδα προ της κρίσης και 3,4 εκατομμύρια θέσεις να έχουν χαθεί από το 2008, οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι προειδοποιούν για μεγάλες κι επικίνδυνες ελλείψεις ειδικευμένων εργατών.

Οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη έλλειψη ειδικευμένων εργατών στην ήπειρο, που απειλεί την ανταγωνιστικότητα και δημιουργεί μεγάλα «κενά» σε βιομηχανίες που δεν μπορούν να βρουν αρκετούς μηχανικούς.

Οι επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ευρώπης, δηλώνουν ότι τα προβλήματα στην ανεργία των νέων, τις δημογραφικές τάσεις και το εκπαιδευτικό σύστημα, θα δυσκολεύουν όλο περισσότερο την εύρεση αρκετών ειδικευμένων μηχανικών στο μέλλον.

Και αυτό θα υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν ακόμη περισσότερες εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης σε χώρες με μεγαλύτερη προσφορά μηχανικών, όπως η Κίνα και η Ινδία.

«Ως το 2025, θα χρειαστούμε ίσως 500.000 μηχανικούς,» δήλωσε ο Olof Persson, διευθύνων σύμβουλος της Volvo Group, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία φορτηγών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Ο Peter Löscher, διευθύνων σύμβουλος της Siemens, μεγαλύτερου ομίλου μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ευρώπη, δήλωσε ότι «η έλλειψη ειδίκευσης, ειδικά στην Γερμανία, είναι μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα προσφέρει τις σωστές μηχανολογικές ειδικότητες, ότι στην Ευρώπη εισέρχονται οι κατάλληλοι μετανάστες… Και ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι ότι έχουμε σχεδόν 24% ανεργία μεταξύ των νέων.

Η βιομηχανική παραγωγή στην ΕΕ παραμένει 10% χαμηλότερα από το ζενίθ που σημείωσε πριν ξεσπάσει η κρίση το 2008, ενώ οι εταιρίες μεταποίησης έχουν καταργήσει 3,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από το σύνολο των 35,4 εκατομμυρίων που είχαν πριν την κρίση.

Τα στοιχεία περιέχονται σε άρθρο των Financial Times που ετοιμάζει ειδικό αφιέρωμα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ορισμένοι βιομήχανοι ισχυρίζονται ότι η ευρωπαϊκή μεταποίηση «καλά κρατεί» τόσο σε σχέση με τον «παλαιό ανταγωνισμό» από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία όσο και από τον «νέο» ανταγωνισμό από την Κίνα ή την Ινδία.

Οι περισσότεροι πάντως φοβούνται για τα επίπεδα ειδίκευσης των νεαρών Ευρωπαίων εργατών σε σύγκριση με τους περίπου 400.000 και 100.000 μηχανικούς που αποφοιτούν κάθε χρόνο από την Κίνα και την Ινδία αντίστοιχα. Στην Γερμανία μόνο υπάρχει έλλειψη σήμερα 70.000 μηχανικών, σύμφωνα με την ένωση Γερμανών βιομηχάνων VDI”.

Διαβάστε επίσης:

Ο Σόιμπλε μεταμορφώθηκε: Ξεχάστε τη λιτότητα – Τώρα επενδύσεις για ανάπτυξη
 
Ακίνητα: πέφτει στο μισό ο φόρος μεταβίβασης
 
Μπλόκο στα αγροτεμάχια – Θα αυξηθεί ο φόρος στα υπόλοιπα ακίνητα;
 
Ο κρυφός όρος: Ο δρόμος για κούρεμα του χρέους περνά από επιπλέον μείωση μισθών και συντάξεων 10% – 12%

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version