H δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο σχεδόν καθηλώθηκε τον Απρίλιο καθώς τα περιοριστικά μέτρα των κυβερνήσεων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού οδήγησαν στο κλείσιμο εργοστασίων, καταστημάτων και εστιατορίων, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit.
Ο κορονοϊός έχει μολύνει πάνω από 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει σκοτώσει περισσότερους από 250.000. Καθώς ζητήθηκε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, η οικονομική δραστηριότητα έκανε βουτιά και η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων ήταν μεγάλη. Για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας δεσμεύθηκε να αγοράσει ομόλογα αξίας μεγαλύτερης του 1 τρισ. ευρώ φέτος και οι κυβερνήσεις ανακοίνωσαν σχέδια δαπανών εκατοντάδων δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Οι προσπάθειές τους, όμως, μπορεί να μην είναι αρκετές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υποχώρηση του δείκτη IHS κατά 13,6 μονάδες
Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit για την Ευρωζώνη, που θεωρείται καλός δείκτης της ευρωστίας της οικονομίας, κατέρρευσε στις 13,6 μονάδες τον Απρίλιο από το ήδη πολύ χαμηλό επίπεδο των 29,7 μονάδων τον Μάρτιο.
Πρόκειται για τη με διαφορά χαμηλότερη τιμή του δείκτη από το 1998, όταν άρχισε η σχετική έρευνα, πολύ μακριά από τις 50 μονάδες που αποτελούν το μεταίχμιο μεταξύ της συρρίκνωσης και της αύξησης της δραστηριότητας.
click4more: Ελαφρύνσεις σε δύο δόσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που παίρνουν μειωμένα ενοίκια λόγω κορονοϊού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η έκταση της οικονομικής ύφεσης στην Ευρωζώνη προέκυψε από μειώσεις – ρεκόρ σε κάθε χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η έρευνα τον Απρίλιο, με την παραγωγή να υποχωρεί με πρωτοφανείς ρυθμούς στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιμασον. Πρόδρομοι δείκτες της έρευνας, πρόσθεσε, είναι δυσοίωνοι και ο βασικός δείκτης PMI υποδηλώνει μία συρρίκνωση του ΑΕΠ με τριμηνιαίο ρυθμό 7,5%. Έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα ήταν ακόμη πιο απαισιόδοξη, προβλέποντας μία συρρίκνωση της οικονομίας κατά 9,6% το τρέχον τρίμηνο.
Εξαφάνιση της ζήτησης
Η ζήτηση σχεδόν εξαφανίστηκε καθώς οι καταναλωτές, που ανησυχούν για τις προοπτικές της υγείας και της εργασίας τους, έμειναν στα σπίτιά τους και σταμάτησαν τις δαπάνες παρά τη μείωση των τιμών από τις επιχειρήσεις με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην ιστορία της έρευνας. Με τμήματα της οικονομίας να είναι κλειστά, ο κυρίαρχος στην Ευρωζώνη κλάδος των υπηρεσιών βούλιαξε και η δραστηριότητά του σχεδόν σταμάτησε. Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στο επίπεδο – ρεκόρ των 12 μονάδων από 26,4 μονάδες τον Μάρτιο.
Ορισμένες χώρες της περιοχής, ωστόσο, άρχισαν να χαλαρώνουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και, αν παραμένει πολύ χαμηλή, η αισιοδοξία σημείωσε μία μικρή βελτίωση. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του κλάδου των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 34,3 μονάδες από το χαμηλό των 33,5 μονάδων του Μαρτίου. «Αν και ο ρυθμός μείωσης μπορεί να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, δεν αναμένουμε να δούμε ουσιαστικές ενδείξεις ανάκαμψης έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους και είναι πιθανόν να χρειασθούν αρκετά χρόνια για να ανακτηθεί πλήρως η απώλεια της παραγωγής που προκάλεσε η έξαρση του κορονοϊού», προειδοποίησε ο Γουίλιαμσον.