Site icon NewsIT
12:25 | 04.06.21

Ευχάριστη έκπληξη από την πορεία του ΑΕΠ – Ύφεση μόλις 2,3% το α’ τρίμηνο!

Ευχάριστη έκπληξη από την πορεία του ΑΕΠ – Ύφεση μόλις 2,3% το α’ τρίμηνο!
Θανάσης Παπαδής

Θετική έκπληξη από τα στοιχεία της Στατικής Αρχής για την πορεία της οικονομίας το πρώτο 3μηνο του 2021. Όλοι περίμεναν μία ύφεση κοντά στο 7% με 8%, και τελικά αυτή προσγειώθηκε στο 2,3%. Να σημειωθεί ότι πέρυσι το πρώτο 3μηνο του 2020 η ελληνική οικονομία είχε τελικά μικρή ύφεση, μόλις 0,5%, ενώ εφέτος το ίδιο χρονικό διάστημα, η οικονομία σε ένα μεγάλο μέρος της είναι κλειστή. 

Σχολιάζοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία φαίνεται να ξεπερνά με απώλειες, αλλά όρθια και σε λειτουργικό επίπεδο, αυτή την πρωτοφανή καταιγίδα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κάμψη κατά 2,3% σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2020. 

Ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 4,4%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε μείωση κατά 1,4% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2020. 

Τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο 2021 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ, όπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ σε σχετική ανακοίνωση.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%. 
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,3%.

Ετήσιες μεταβολές 

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. 
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. 
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 38,7%. 
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,2%.

Με βάση τα νέα διορθωμένα στοιχεία η ύφεση τελικά το 2020, ήταν χαμηλότερη και διαμορφώθηκε στο 7,8% έναντι 8,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. 

Χρ. Σταικούρας: Δικαιώθηκαν οι επιλογές μας

Ηπιότερη μείωση σε σχέση με τις προβλέψεις, παρότι κατά το συγκεκριμένο – εφετινό – διάστημα η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς ολικού lockdown, λόγω της πανδημίας.

Η ελληνική οικονομία, παρά το υψηλό κόστος που υπέστη εξαιτίας της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επέδειξε ανθεκτικότητα και αντοχή.

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει την ορθότητα των επιλογών, τη σύνεση, τα γρήγορα αντανακλαστικά, το ορθολογικό σχέδιο και τη συστηματική δράση της Κυβέρνησης, την αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, βεβαίως, την προσαρμοστικότητα κλάδων της οικονομίας στις έκτακτες συνθήκες και στα νέα δεδομένα.

Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ξεπερνά με απώλειες, αλλά όρθια και σε λειτουργικό επίπεδο, αυτή την πρωτοφανή καταιγίδα.

Από ’δω και εμπρός, με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ακόμη μπροστά μας, θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version