Site icon NewsIT

“Φέσωσαν” το ΙΚΑ με 1,2 δισ. € – Άλλα δήλωναν, άλλα πλήρωναν

26.01.2014 | 13:31
“Φέσωσαν” το ΙΚΑ με 1,2 δισ. € – Άλλα δήλωναν, άλλα πλήρωναν

Μεγάλη κομπίνα σε βάρος του ΙΚΑ είχαν στήσει επιχειρήσεις οι οποίες... ξέχασαν να καταβάλουν εισφορές. Τώρα παίρνουν τα “ραβασάκια”...

Άλλα δήλωναν, άλλα πλήρωναν στο ΙΚΑ επιχειρηματίες οι οποίοι έβαλαν μέσα 1,2 δισ. € το ταμείο, ένα ποσό που σύμφωνα με το “Εθνος” θα μπορούσε να καλύψει τη “μαύρη τρύπα” του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας..

Τώρα, οι επιχειρήσεις αυτές λαμβάνουν ραβασάκια που τους ζητούν να καταβάλλουν τις εισφορές αναδρομικά. Μάλιστα σε όσες περιπτώσεις οι εργοδότες δεν φροντίσουν για τη εξόφληση των οφειλών τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).

Οι διατάξεις ενεργοποιήθηκαν με παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και πλεόν καθιερώθηκε η μηνιαίος έλεγχος των εισφορών που δηλώνονται με αυτές που εισπράττονται.

Το ΙΚΑ προχωρά πλέον στη μηνιαία σύγκριση των εισφορών που δηλώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις και εκείνω που τελικά φτάνουν στα ταμεία. Η συγκεκριμένη διάταξη παρέμενε για μηνες στα χαρτιά, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να εκμεταλλεύονται τους μη επαρκείς ελέγχους και να καταβάλλουν λιγότερα χρήματα από αυτά που δήλωναν ή και καθόλου.

Σε αυτή τη φάση, από “κόσκινο” περνούν τα στοιχεία για τις εισφορές που έπρεπε να έχουν καταβάλλει οι επιχειρήσεις το καλοκαίρι, με βάση όσα δήλωσαν στις Περιοδικές Δηλώσεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της περιόδου Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2013:
– Επιχείρηση στο ναυπηγικό κλάδο αντί να καταβάλει 549.300 € έδωσε μόνο 3.197€
– Δημόσια επιχείρηση αντί να δώσει 197.600€ κατέβαλε 2.600€
– Ιδιωτική επιχείρηση αντί να δώσει 177.500€ κατέβαλε 5.260€

Διαβάστε

Κατασχέσεις σε όσους χρωστούν στα Ταμεία – 270.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις στο στόχαστρο

Με νόμο θα αποδίδονται από τις τράπεζες οι ασφαλιστικές εισφορές!

Αποφάσεις για ομαδικές απολύσεις και μείωση εισφορών – Η τρόικα το βλέπει θετικά

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version