Τρεις στους 4 ιδιοκτήτες «γυρίζουν την πλάτη» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κι επιλέγουν να ενοικιάσουν το ακίνητό τους, με τον παραδοσιακό τρόπο, της μακροχρόνιας μίσθωσης. Τις περισσότερες μάλιστα φορές προσφέρουν επιπλωμένα τα διαμερίσματα.
Το φαινόμενο προσφοράς επιπλωμένων διαμερισμάτων, είναι μάλιστα συχνό, αφού τα περισσότερα διαμερίσματα, που μέχρι πρότινος ήταν αναρτημένα σε κάποια από τις δημοφιλείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τώρα διατίθενται προς ενοικίαση και μάλιστα σε τιμές υψηλότερες, έως και 15% σε σχέση με πέρυσι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, σε ερώτηση που υποβλήθηκε σε 800 περίπου άτομα, «εάν θα επέλεγαν να διαθέσουν το διαμέρισμά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb», μόνο το 25% εξ’ αυτών απάντησε θετικά.
Κι αυτό επειδή διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των περισσότερων για έκρηξη των εισοδημάτων τους, εξαιτίας της υπερβολικής προσφοράς επιπλωμένων καταλυμάτων στις πλατφόρμες Airbnb, Booking και HomeAway που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα. Σε συνδυασμό, δε, με τον οικοδομικό «οργασμό» για την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, οι προσδοκίες των ιδιοκτητών ανατράπηκαν, καθώς δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα εισοδήματα που προσδοκούσαν.
Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες, βλέπουν ότι οι τιμές των ενοικίων για μακροχρόνια μίσθωση, διαγράφουν ανοδικό ράλι τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας πάλι ελκυστικό τον παραδοσιακό τρόπο μίσθωσης των ακινήτων τους. Οι μεσίτες υπολογίζουν ότι ο μέσος όρος αύξησης των μισθωμάτων κυμαίνεται στο 15%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας.
Για κάποιους η βραχυχρόνια μίσθωση, αποτέλεσε διέξοδο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αφού οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που διέθεσαν τα ακίνητά τους, προς μίσθωση μέσω κάποιας δημοφιλούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας, εξασφάλισαν ικανοποιητικά εισοδήματα.