Μακρο-οικονομία

AirBnb, τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών και τέλος επιτηδεύματος – Τα «μέτωπα» που παραμένουν ανοιχτά

Με τον Σεπτέμβριο να οδεύει προς το τέλος του και με τις ετήσιες εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ να είναι ήδη πίσω μας, η κυβέρνηση αποτιμά τις αντιδράσεις από την εξειδίκευση των νέων μέτρων και δρομολογεί τις κινήσεις της σε μία σειρά από ανοιχτά μέτωπα, με τα κυριότερα εξ αυτών να είναι οι μισθώσεις τύπου AirBnB και η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

Και στις δύο περιπτώσεις, αυτής των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε πλατφόρμες όπως η AirBnB αλλά και σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν έχουν λείψει αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους ως πρώτη υποδοχή στα νέα μέτρα και προτού αυτά μπουν σε εφαρμογή.

Σε ό,τι αφορά στις νέες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αν και η ΠΟΜΙΔΑ επιδοκίμασε εν μέρει διατηρώντας κάποια επιφύλαξη, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) υποδέχτηκε ακόμα πιο «χλιαρά» τα νέα μέτρα.

Χαιρέτισε την τριετή απαλλαγή φόρου για όσους ιδιοκτήτες ανοίγουν τα κλειστά ή μισθωμένα βραχυχρόνια ακίνητά τους επί τριετία, αλλά δεν ήταν το ίδιο θετικός για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις.

Οι εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης θεωρούν πως η απόφαση να ανασταλεί η έκδοση νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτου σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας είναι υπερβολική, καθώς δεν είναι όλες οι περιοχές πιεσμένες και αντιπροτείνει η εφαρμογή να γίνεται ανά ταχυδρομικό κώδικα αλλά και να ληφθεί υπόψη η αλλαγή χρήσης ακινήτων κατά τη διάρκεια μίσθωσης.

Οι εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ζητούν να εξαιρεθούν από το μέτρο, όπως και για τους επαγγελματικούς χώρους, και αυτό να αφορά μόνο σε ιδιώτες εκμισθωτές για να μην πλήττεται η ελεύθερη αγορά.

Υπενθυμίζεται, πως πέρυσι, μετά από την εφαρμογή της πρώτης δέσμης μέτρων για τη βραχυχρόνια μίσθωση, οι ιδιοκτήτες είχαν πάει την κυβέρνηση στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση τους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και τέλος χαρτοσήμου

Αντιδράσεις, ωστόσο, έχουν καταγραφεί και για τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε ό,τι αφορά το τέλος επιτηδεύματος και την κατάργηση του για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, δεν θα συμπεριλάβει όσους αμείβονται με μπλοκάκι οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν 400-500 ευρώ ετησίως και οι επιχειρήσεις 800-1.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 600 ευρώ ανά υποκατάστημα. Αντιδράσεις είχαν υπάρξει και κατά την εξαίρεση των δύο αυτών κατηγοριών από την πρώτη μείωση του τέλους επιτηδεύματος πέρυσι, και συνεχίστηκαν και μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τον πρωθυπουργό, καθώς οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων δεν αναμένεται να απαλλαγούν από τα μνημονιακό αυτό τέλος πριν από το 2027.

Ανεπαρκή έχουν χαρακτηριστεί και τα μέτρα για τα τεκμήρια, καθώς όπως έχει τονίσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), από τις 45 παρεμβάσεις της ΔΕΘ, μόνο δύο περιορίζουν το κόστος λειτουργίας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η προαναφερθείσα κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η οποία όμως αφορά μόνο τις ατομικές επιχειρήσεις.

Οι μικρομεσαίοι, μεταξύ άλλων, ζητούν την αναθεώρηση του νέου τρόπου υπολογισμού των τεκμηρίων, με τη θεσμοθέτηση κινήτρων για τις επιχειρήσεις που τηρούν νόμιμες εργασιακές σχέσεις και την αυστηροποίηση των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και την ενεργοποίηση ακατάσχετου λογαριασμού.

Τέλος, πυρά δέχεται και το νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση για κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε 600 συναλλαγές καθώς θεωρείται πως η διατήρηση του υπό τη μορφή του ψηφιακού τέλους συναλλαγών για επιβαρυμένα αυτή την περίοδο κόστη, όπως τα μισθώματα ακινήτων, αποτελεί κατ’ ουσίαν διατήρησή του.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα