Την αναβάθμιση των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας ανακοίνωσε σήμερα (1.4.2025) ο οίκος Fitch Ratings.
Η εν λόγω αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την Fitch αντανακλά κυρίως βελτιώσεις στο πιστωτικό τους προφίλ, συμπεριλαμβανομένης μεγαλύτερης περιόδου υγιούς κερδοφορίας, της ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου μέρους της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των περιουσιακών τους στοιχείων, της ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους θέσης και της σταθερής χρηματοδότησης με βάση τις καταθέσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την νέα αξιολόγηση της Fitch, η Εθνική και η Eurobank λαμβάνουν υψηλότερη βαθμολογία καθώς αναβαθμίστηκαν σε «BBB-» από «BB+» με σταθερό outlook.
Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς λαμβάνουν αξιολόγηση «BB+» από «BB» με θετικό outlook.
Οι αναβαθμίσεις εντάσσονται επίσης στο πλαίσιο της βελτίωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, η οποία αντανακλάται στην ανοδική αναθεώρηση από της Fitch της βαθμολογίας αξιολόγησης του λειτουργικού περιβάλλοντος σε «bbb-»/σταθερό« από “bb+”/θετικό».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Fitch αναμένει ότι οι επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2,3%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, το 2025 και το 2026, η οποία οφείλεται στην αύξηση των πραγματικών μισθών, τη μείωση της ανεργίας και τις σταθερές επενδύσεις. Παράλληλα σημειώνει πως η ισχύς της εγχώριας ανάκαμψης εξισορροπεί σε γενικές γραμμές τους εξωτερικούς κινδύνους.
Η Fitch αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν υγιή λειτουργικά κέρδη το 2025-2026 παρά την πτώση των επιτοκίων, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των δανείων, ιδίως στον επιχειρηματικό τομέα, και των χαμηλότερων πιστωτικών ζημιών λόγω των μειωμένων πιέσεων οικονομικής προσιτότητας και των σημαντικά μικρότερων πωλήσεων απομειωμένων δανείων.
Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων με έσοδα από αμοιβές, την υγιή λειτουργική αποτελεσματικότητα και την αυξημένη ψηφιοποίηση.
Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, αναμένεται ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις τέσσερις τράπεζες θα μειωθεί προς το 2,5% κατά μέσο όρο έως το τέλος του 2026 (εξαιρουμένων των ανώτερων τιτλοποιήσεων – τέλος του 2024: 3,3%), λόγω της αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων και της μέτριας εισροής νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί από τις τράπεζες και διαχειρίζονται οι φορείς διαχείρισης προχωράει πιο αργά από ό,τι αναμενόταν, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης των τραπεζών αφορά τίτλους με κρατική εγγύηση υψηλής εξασφάλισης, γεγονός που μετριάζει τους κινδύνους.