Site icon NewsIT
05:26 | 31.01.24

Golden Visa: O προβληματισμός της κυβέρνησης και οι νέες τάσεις των ξένων επενδυτών

Golden Visa: O προβληματισμός της κυβέρνησης και οι νέες τάσεις των ξένων επενδυτών

ÊÅÑÊÕÑÁ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Ναταλία Καπάρη

Στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών για αγορά εξοχικής κατοικίας στην βρίσκονται πλέον η Κρήτη, η Ρόδος και η Χαλκιδική, καθώς στις εν λόγω περιοχές εξακολουθεί να ισχύει το όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ για τη Χρυσή Βίζα (Golden Visa).

Την ώρα που ριζικές αλλαγές στο μέτρο της Golden Visa ετοιμάζεται να φέρει το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών συνεχίζει να αυξάνεται. Η πλειοψηφία των αγοραστών, όπως αναφέρει η πρόσφατη έρευνα της Elxis, που φαίνεται ότι επιλέγουν κατά κόρον την Ελλάδα λόγω των χαμηλότερων τιμών της και των υψηλών αποδόσεών της, προέρχεται από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ενώ παρά τη πολεμική σύρραξη που υπάρχει στη Γάζα, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον και από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν κατά 77,8% σε 370 έως το τέλος Νοεμβρίου του 2023, από 208 που ήταν τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου. Αντίστοιχα, οι άδειες προς πολίτες από τις ΗΠΑ (μεταξύ αυτών και αρκετοί ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς), έχουν αυξηθεί κατά 47,5%, από 183 στις αρχές του 2023, σε 270 έως το τέλος του Νοεμβρίου.

Μία ακόμη τάση που παρατηρείται είναι η στροφή των ξένων αγοραστών στις μικρότερες πολυτελείς κατοικίες της λόγω των υψηλών επιτοκίων και του επίμονου πληθωρισμού. Πρόκειται για μια νέα τάση, στην οποία αναζητούνται σπίτια μικρότερου εμβαδού, που διαθέτουν ωστόσο όλες τις ανέσεις για να μπορούν να αξιοποιηθούν και επενδυτικά.

Παράλληλα, εκτός από τη Ρόδο, την Κρήτη και τη Χαλκιδική, δυνατά στο παιχνίδι μπαίνει και το Ιόνιο. Ειδικότερα, ανέκαθεν ξεχώριζαν η Λευκάδα και η Κέρκυρα, ωστόσο εξαιρετικά ανερχόμενες είναι οι περιοχές απέναντι από τα εν λόγω νησιά. Πρόκειται για μία ακτογραμμή που ξεκινάει από την Πάλαιρο και καταλήγει στην Ηγουμενίτσα, ενώ ενδιαφέρον έχουν και ο Μύτικας μέχρι τον Αστακό.

Η μεγάλη ωστόσο ζήτηση που έχει το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» παρά τον διπλασιασμό του ορίου στις 500.000 ευρώ, στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον δήμο της Θεσσαλονίκης, συνεχίστηκε με τους επενδυτές να στρέφονται σε άλλες περιοχές ανεβάζοντας κατακόρυφα τις τιμές.

Αυτή η αιφνίδια απότομη στρέβλωση της αγοράς φαίνεται ότι οδηγεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε επιπλέον μέτρα που θα μπορούσαν σημαντικά να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες που φαίνεται να δημιουργεί το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας για τη χώρα.

Συγκεκριμένα, ειδική αναφορά στη Χρυσή Βίζα, έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) το προηγούμενο Σάββατο. Όπου ο ίδιος μεταξύ άλλων, προανήγγειλε ότι θα αυξηθούν τα όρια επένδυσης σε ένα ακίνητο ώστε να αποκτάται η «Χρυσή Βίζα».

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα φαίνεται ότι είναι πιθανός ο διπλασιασμός του ορίου, στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν σκέψεις να επεκταθεί το μέτρο και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου εντοπίζεται ότι η Χρυσή Βίζα δημιουργεί προβλήματα.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο το όριο επένδυσης για την άδεια παραμονής, μόνο στην περίπτωση που ο επενδυτής αγοράζει διατηρητέα κτίρια. Τα οποία, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της diaNEOsis, ρημάζουν καθώς οι ιδιώτες που τους ανήκουν δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ανακαίνισής τους, καθώς δεν έχουν καμία κρατική βοήθεια.

Παρότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα επίσημα στοιχεία σχετικά με τον συνολικό αριθμό και τα την κατάσταση των διατηρητέων κτηρίων που είναι εγκαταλελειμμένα, το πρόβλημα στις ελληνικές πόλεις είναι εμφανές και σημαντικό και επηρεάζει τη ζωή ολόκληρων γειτονιών.

Μια ανεπίσημη καταγραφή και αυτοψία το 2014 μόνο στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα εντόπισε 267 κτήρια. Από αυτά τα κτήρια της συγκεκριμένης μικρής περιοχής, περισσότερο από το ένα τρίτο, τα 92, ήταν εγκαταλελειμμένα, και το συνολικό εμβαδό τους ήταν περίπου 150.000 τετραγωνικών μέτρων.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version