Μακρο-οικονομία

Golden Visa: Η ένταση στη Μέση Ανατολή φέρνει «εισβολή» επενδυτών από Λίβανο και Ιράν

Μαζικό κύμα επενδυτών από χώρες της Μέσης Ανατολής προκαλεί η ένταση στην περιοχή, με τις αιτήσεις για χορήγηση Golden Visa να αυξάνονται ραγδαία.

Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Αυγούστου 2024, οι αιτήσεις για Golden Visa από χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν εκτοξευτεί σε ετήσια βάση, αλλά και σε σχέση με τον Οκτώβριο 2023, όταν δηλαδή ξεκινούσε ο κύκλος του αίματος σε Γάζα και Ισραήλ, φέρνοντας ανάφλεξη σε όλη την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί, πως λόγω του ότι τα στοιχεία είναι από τον Αύγουστο 2024, δεν καλύπτουν την τελευταία φάση της έντασης με επίκεντρο το Ιράν και τον Λίβανο, με πληροφορίες από την αγορά ακινήτων να κάνουν λόγο για συνέχιση του κύματος και τις τελευταίες εβδομάδες.

Έτσι, με βάση την εικόνα του Αυγούστου 2024 όπως παρουσιάζεται στα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε ετήσια βάση οι αιτήσεις από πολίτες του Ιράν σημείωσαν αύξηση 212%, φτάνοντας τις 1.068 χορηγήσεις από 342 τον Αύγουστο του 2023. Η αυξητική τάση είχε διαφανεί με το ξέσπασμα της έντασης, καθώς τον Οκτώβριο του 2023 οι χορηγήσεις είχαν αυξηθεί σε 764. Πλέον τον Αύγουστο του 2024, οι αιτήσεις από το Ιράν καταλαμβάνουν το 4,6% επί του συνόλου.

Σε ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς αρχικών χορηγήσεων αδειών φτάνουν εκείνες που αφορούν επενδυτές από τον Λίβανο. Η ετήσια αύξηση ανέρχεται σε 164% αγγίζοντας τις 1.483 άδειες από 561 πέρυσι και 1.170 τον Οκτώβριο 2023.

Υπενθυμίζεται πως η ανωτέρω ραγδαία αύξηση στο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται ακριβώς πάνω στην περίοδο μετάβασης από το παλαιό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς της Golden Visa στο νέο και πιο αυστηρό που νομοθέτησε πέρσι το υπουργείο Οικονομικών και τέθηκε τον Σεπτέμβριο σε ισχύ.

Με βάση το νέο πλαίσιο, όλοι οι ξένοι πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον θέλουν να λάβουν άδεια πέντε ετών για διαμονή στη χώρα μας πρέπει να επενδύσουν σε ακίνητα το ποσό των 800.000 ευρώ και πάνω, από 500.000 προηγουμένως.

Οι συγκεκριμένοι όροι αφορούν την Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και νησιά πάνω από 3.100 κατοίκους, για ακίνητα μίνιμουμ 120 τ.μ.

Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το όριο έχει διαμορφωθεί σε 400.000 από 250.000.

Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει και εξαιρέσεις: Το ελάχιστο όριο των 250.000 παραμένει εάν ο επενδυτής θέλει να πάρει ένα ακίνητο το οποίο σήμερα έχει άλλη χρήση και να το μετατρέψει σε χρήση κατοικίας ή αν επενδύσει σε διατηρητέο κτίριο, το οποίο θα αναπαλαιώσει και θα το κάνει κατοικήσιμο.

Τέλος, όσοι επενδυτές είχαν δώσει έως και τις 31 Αυγούστου, προκαταβολή 10% για το τίμημα του ακινήτου που θέλουν να αποκτήσουν, τότε δεν ισχύουν οι 800.000 ή 400.000 ευρώ και ισχύουν τα παλαιά όρια.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα