Site icon NewsIT

IOBE: Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε σε χαμηλό 5 μηνών τον Ιούλιο, «αγκάθι» η ακρίβεια

01.08.2024 | 12:32
IOBE: Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε σε χαμηλό 5 μηνών τον Ιούλιο, «αγκάθι» η ακρίβεια

Επί τα χείρω μεταβολή σημείωσε το οικονομικό κλίμα της Ελλάδας τον Ιούλιο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με την ακρίβεια να παραμένει «αγκάθι».

Το ΙΟΒΕ σημειώνει πως το οικονομικό κλίμα στη χώρα, υποχώρησε στις 106,8 μονάδες από 110,5 μονάδες τον Ιούνιο, στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων πέντε μηνών, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε κατιούσα, εξαιτίας και της υπαρκτής ακρίβειας και των προσδοκιών για την συνέχεια.

H υποχώρηση πλην της καταναλωτικής εμπιστοσύνης προέρχεται από τρεις επιχειρηματικούς τομείς, τη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες. Αν και γενικά η θερινή περίοδος προκαλεί θετικές επιδράσεις σε διάφορους κλάδους, φαίνεται πως οι προσδοκίες «διορθώνουν» την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, καθώς είχαν ίσως προεξοφληθεί περισσότερο αισιόδοξες εξελίξεις.

Ο προβληματισμός φαίνεται πως έχει βάση στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και στην εγχώρια κατάσταση. Διεθνώς, οι αυξημένες αβεβαιότητες και οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις φαίνεται να πιέζουν, τουλάχιστον, το εξωστρεφές μέρος των επιχειρήσεων.

Το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τα νοικοκυριά αφού το 56% από αυτά, αναμένει και νέα άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 61% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αντλεί από τις αποταμιεύσεις του. Σε κάθε περίπτωση, η διόρθωση του Ιουλίου είναι σημαντική, αλλά απομένει να φανεί εάν θα μετατραπεί σε τάση κατά τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα διατηρήθηκαν αμετάβλητες, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένησαν.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν οριακά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένησαν.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται ελαφρά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων να εξασθενούν οριακά.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων περιορίζονται, ενώ παράλληλα εξασθενούν οριακά οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να εξασθενούν επίσης.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνθηκαν, ενώ εξασθένησαν οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, υποχώρησαν αισθητά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές ενώ διατηρήθηκε η πρόθεση για αποταμίευση.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version