Site icon NewsIT

Moody’s: «Παράθυρο» για αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα – Ευκαιρία για επενδύσεις 15 – 20 δισ. ευρώ

04.07.2024 | 15:51
Moody’s: «Παράθυρο» για αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα – Ευκαιρία για επενδύσεις 15 – 20 δισ. ευρώ

Ανοιχτό αφήνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, το ενδεχόμενο για αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο σε νέες επενδύσεις στη χώρα.

Το ενδεχόμενο επεσήμανε το στέλεχος της Moody’s, Κόλιν Έλις, μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Δημήτρη Τσάκωνα από το ίδιο πάνελ, μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προσελκύσει στην Ελλάδα επενδύσεις 15-20 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού οίκου ο οποίος και είναι ο τελευταίος που δεν αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, απέφυγε να δεσμευτεί για μία επερχόμενη αναβάθμιση αναφέροντας ωστόσο ότι «στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση, τα πράγματα θα είναι καλύτερα».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσάκωνας επισήμανε ότι στις δύο τελευταίες δημοπρασίες 10ετών και 30ετών ομολόγων, η επενδυτική κοινότητα αντέδρασε σαν να έχουμε ήδη λάβει την επενδυτική βαθμίδα από την Moody’s. Γεγονός που αποτυπώθηκε σύμφωνα με τον ίδιο στην διεύρυνση της επενδυτικής βάσης κατά 50%. «Οι επενδυτές ψήφισαν ότι θα λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην βαθμίδα πιστοληπτικής κατάταξης Α+ που είχε πριν από την κρίση και το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων (έναντι των γερμανικών) να υποχωρήσει στα επίπεδα των πορτογαλικών.

Από την πλευρά του ο Declan Costello αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DG ECFIN στην Κομισιόν, αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας παραδέχθηκε ότι έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προσέθεσε δε ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως το ιδιαίτερα χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, η μικρή συμμετοχή -ιδιαίτερα των γυναικών- στην αγορά εργασίας, καθώς και το δημογραφικό πρόβλημα το οποίο οδηγεί μαθηματικώς στη συρρίκνωση του πληθυσμού.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version