Μακρο-οικονομία

POS: Τι σημαίνει η εκτίναξη των φορολογικών εσόδων μετά από τη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές

«Χρυσορυχείο» αποδείχτηκε για τα δημόσια έσοδα η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, κυρίως σε ό,τι αφορά στους κλάδους της εστίασης και των ταξί, απόδειξη πως τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της «πληγής» της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αποδίδουν καρπούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), τα φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος σε ταξί, εστίαση, κομμωτήρια κ.ο.κ. αυξήθηκαν ραγδαία καθώς οι επαγγελματίες συνέδεσαν τις ταμειακές μηχανές τους με τα POS στο πλαίσιο του σχεδίου του οικονομικού επιτελείου να ανακόψει την φοροδιαφυγή και την απόκρυψη εσόδων, η οποία συνέβαινε κατά κόρον όσο τα POS δεν «έστελναν σήμα» στις ταμειακές μηχανές και έτσι έδιναν την ευκαιρία στον επαγγελματία να μην κόβει απόδειξη στην ταμειακή.

Φυσικά, κατά την διαδικασία δεν έλειψαν και οι δυσκολίες, καθώς τα χρονοδιαγράμματα ήταν πιεστικά και ο φόρτος των τεχνικών συσσωρεύτηκε, ενώ και οι υποδομές των τραπεζών αποδείχτηκαν ανέτοιμες να υποδεχτούν μία μεταρρύθμιση τέτοιου μεγέθους. Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί στο 100% καθώς έως τα τέλη Νοεμβρίου έχει δοθεί παράταση από το ΥΠΟΙΚ για αυτούς τους επαγγελματίες με συστήματα ERP που αντιμετωπίζουν έως και σήμερα τεχνικές δυσκολίες στη διασύνδεση. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σημαίνει, αυταπόδεικτα, και περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο. Ήδη, υπολογίζεται πως με την χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των νέων ψηφιακών μέσων, η φοροδιαφυγή έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα που κατέγραφε το 2017. To οικονομικό επιτελείο είναι αισιόδοξο και για την συνέχεια, καθώς εκτιμά πως έως το 2026 θα «ρίξει» το κενό ΦΠΑ στο 9%, εξοικονομώντας επιπλέον 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορεί να αξιοποιήσει για μειώσεις φόρων, όπως του ΦΠΑ ή στις ασφαλιστικές εισφορές.

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής του μέτρου σύνδεσης POS και ταμειακών μηχανών, μέχρι στιγμής, είναι εντυπωσιακό. Στην εστίαση ο τζίρος μέσω POS το 2022 έφτασε σε 6,8 δισ. ευρώ, στο οκτάμηνο του 2023 οι συναλλαγές έφτασαν τα 4,8 δισ. ευρώ, φέτος στο οκτάμηνο αυξήθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ, στα 5,5 δισ. ευρώ. με τις συνολικές  προβλέψεις για το 2024 να είναι πως θα φτάσει τα 7,9 δισ. ευρώ.

Στα ταξί, η αύξηση των εισπράξεων μέσω POS αγγίζει το 177%, καθώς ο τζίρος στον κλάδο το 2023 έφτασε στα 26 εκατ. ευρώ. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024, μετά τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS ο τζίρος αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ και προβλέπεται στο τέλος του έτους να φτάσει τα 73 εκατ. ευρώ.

Στον κλάδο των κομμωτηρίων και σαλονιών περιποίησης καταγράφηκαν επίσης μεγάλες αυξήσεις, καθώς ο τζίρος μέσω POS το 2023 ανήλθε στα 505 εκατ. ευρώ, στο οκτάμηνο του 2023 στα 326 εκατ. ευρώ και στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024 στα 371 εκατ. ευρώ. Συνολικά το 2024, εκτιμάται πως ο τζίρος θα αγγίξει τα 575 εκατ. ευρώ, με αύξηση κοντά στο 14%.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι ευχάριστα νέα για το ΥΠΟΙΚ το οποίο «ποντάρει» στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, προϋπολογίζοντας μάλιστα πως φέτος θα γίνει υπέρβαση στόχου κατά 800 εκατ. ευρώ, με τη διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών να αποτελεί κομβικό παράγοντα της υπεραπόδοσης.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα