Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Scope για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,6% το 2024 και 1,8% το 2025, πληθωρισμός στο 3,1% και 2,8% αντίστοιχα

Scope για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,6% το 2024 και 1,8% το 2025, πληθωρισμός στο 3,1% και 2,8% αντίστοιχα

Επί τα χείρω αναθεωρήσεις του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού της Ελλάδας, προβλέπει η Scope Ratings.

Όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης στην έκθεση Global Economic Outllok, η χώρα μας θα γνωρίσει επέκταση του ΑΕΠ κατά 1,6% το 2024 και 1,8% το 2025, μειωμένο κατά 0,6% και 0,5% αντίστοιχα από την προηγούμενη πρόβλεψη για την ελληνική ανάπτυξη του Δεκεμβρίου 2023. Όσον αφορά στον πληθωρισμό «βλέπει» ρυθμό αυξήσεων 3,1% το 2024 και 2,8% το 2025, αυξημένο κατά 0,7% και 0,5% αντίστοιχα από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Σε διεθνές επίπεδο, η Scope Ratings προβλέπει πως η πρόσφατη ανάπτυξη ήταν συνεπής με τη παραδοχή για μια ήπια προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας, ακόμη και μετά την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων στη σύγχρονη ιστορία. Εκτιμάται πως οι κεντρικές τράπεζες είναι απίθανο να επιστρέψουν στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που επικρατούσαν πριν από την πανδημία, εν μέρει λόγω της ανθεκτικής και σχετικά εύρωστης οικονομίας. Τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να αποτελέσουν ευλογία για ορισμένους πιστωτικούς τομείς, όπως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά παραμένουν πρόκληση για τους περισσότερους άλλους τομείς.

Προβλέπεται παγκόσμια ανάπτυξη 3,2% φέτος και 3,4% το επόμενο έτος, παρόμοια με το 3,2% το 2023. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη είναι 0,1-0,2 μ.β. πάνω από τις προβλέψεις στο τέλος του περασμένου έτους και πολύ πάνω από το εκτιμώμενο παγκόσμιο ετήσιο δυναμικό ανάπτυξης περίπου 2,6%.

Η έκθεση επισημαίνει πως η οικονομική ανάπτυξη έχει επανειλημμένα αψηφήσει τις προβλέψεις για ύφεση. Η ήπια προσγείωση στηρίζει τις θεμελιώδεις και συναλλακτικές πιστώσεις, εδραιώνοντας τις δαπάνες και τις επενδύσεις και διατηρώντας την ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε χαμηλά επίπεδα.

Η οικονομία της ευρωζώνης έχει ανακάμψει τους τελευταίους μήνες, αν κριθεί από την αύξηση του ΑΕΠ του α΄ τριμήνου και τους δείκτες PMI, εξ ου και η πρόβλεψή για ανάπτυξη 1,0% φέτος και 1,7% το 2025.

Αυτό λαμβάνει υπόψη τη χλιαρή ανάπτυξη στη Γερμανία κατά 0,2% φέτος, αν και εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί στο 1,4% το επόμενο έτος. Η Γαλλία και η Ιταλία αναπτύσσονται ελαφρώς κάτω από τους δυνητικούς ρυθμούς.

Η Ισπανία και αρκετές πρώην πληγείσες από την κρίση οικονομίες της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ συνεχίζουν να αναπτύσσονται με ρυθμούς υψηλότερους από τους μέσους όρους της Ευρωζώνης. Εκτός ΕΕ, η οικονομία της Βρετανίας θα αναπτυχθεί κατά 0,8% φέτος, από 0,1% πέρυσι.

Η ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμένει σημαντικά βραδύτερη από εκείνη των ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να σημειώσουν ισχυρή αύξηση της παραγωγής κατά 2,7% το 2024, 0,5 ποσοστιαίες μονάδες καλύτερη από την πρόβλεψή μας που υπερέβαινε την κοινή γνώμη στα τέλη του περασμένου έτους. Στις αναδυόμενες οικονομίες, η παραγωγή της Κίνας θα αυξηθεί κατά 5,2% φέτος, κάτι που τώρα θεωρείται ότι συνάδει με τον ετήσιο στόχο της κυβέρνησης για 5%. Η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα είναι ισχυρότερη το επόμενο έτος από ό,τι φέτος, αν και το αντίθετο είναι πιθανό εκτός Ευρώπης.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις