Τρίτη, 15 Οκτ.
26oC Αθήνα

Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ ανά μήνα και δικλείδες προστασίας των εργαζομένων

Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ ανά μήνα και δικλείδες προστασίας των εργαζομένων

Θέσπιση αφορολόγητου θα ισχύει από εδώ και μπρος για τα φιλοδωρήματα στους εργαζόμενους, με το οικονομικό επιτελείο να δρομολογεί σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις σύμφωνα με την σημερινή (15.10.2024) παρουσίαση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στο υπουργείο Οικονομικών.

Ως σήμερα η φορολόγηση ίσχυε από το πρώτο ευρώ των φιλοδωρημάτων με βάση  αποφάσεις του Αρείου Πάγου που προβλέπουν ότι τα φιλοδωρήματα έπρεπε να δηλώνονται ως αποδοχές, να συνυπολογίζονται με το φορολογητέο εισόδημα και να φορολογούνται όπως ακριβώς φορολογείται ο μισθός του εργαζόμενου. Η νέα ρύθμιση ορίζει ως αφορολόγητο τα 300 ευρώ ανά μήνα καθώς με την νέα τεχνολογία των POS, και την σχετική απόδοση φιλοδωρήματος ηλεκτρονικά, υπήρχε φορολόγηση ολόκληρου του ποσού των tips. Έτσι ξεκαθαρίζει το τοπίο καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε ασάφεια σχετικά με τις νομικές προβλέψεις και επικρατούσε γενική σύγχυση, καθιστώντας πρακτικά ανεφάρμοστο τον νόμο.

Παράλληλα, θα υπάρξουν αντικαταχρηστικές δικλείδες έτσι ώστε ο εργοδότης να μην μειώνει τον τακτικό μισθό του εργαζόμενου αντικαθιστώντας τον με τα φιλοδωρήματα, πρακτικά που συναντάται συχνά στην εστίαση, ενώ θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας για τις λεπτομέρειες της ρύθμισης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης αποπειραθεί να προβεί στις ανωτέρω μειώσεις τακτικών αποδοχών θα πληρώνει εισφορά 22% επί της μείωσης.

Η ρύθμιση θα ισχύσει από 1η Νοεμβρίου, ενώ θα υπάρχει και απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και εργαζόμενους, καθώς όπως είπε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, το φιλοδώρημα είναι μία πράξη μεταξύ πελάτη και εργαζόμενου και ο εργοδότης δεν εμπλέκεται πουθενά.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις