Η υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας αποτελεί πρόκληση για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε blackout, ιδίως ενόψει του Πάσχα. Ως γνωστόν, η χώρα μας διαθέτει σημαντική ισχύ αιολικών και φωτοβολταϊκών, η οποία αρκετές ώρες και ημέρες ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σημαντικό μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στο εξωτερικό μέσω των διασυνδέσεων, ενώ ο ΑΔΜΗΕ δίνει εντολές για περικοπές λειτουργίας στις μονάδες ΑΠΕ όποτε χρειάζεται. Το πρόβλημα είναι ότι περικοπές προς το παρόν δεν μπορούν να γίνουν στα φωτοβολταϊκά που λειτουργούν στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα, κατά το τελευταίο έτος προστέθηκαν ακόμα περισσότερα έργα στο συγκεκριμένο κομμάτι, ενώ οι μονάδες αποθήκευσης που θα δώσουν λύση δεν έχουν αρχίσει ακόμα να εγκαθίστανται. Ο διαχειριστής εκτιμά ότι είναι σε θέση να κόψει μόνο 1.900 MW στο δίκτυο διανομής, ενώ άλλα 6 GW είναι ανεξέλεγκτα προς το παρόν.
Έτσι, τους τελευταίους μήνες οι αρχές έσπευσαν να αναλάβουν δράση προκειμένου να μη βρεθεί το σύστημα αντιμέτωπο με υπερπροσφορά που θα ξεπερνούσε τις δυνατότητες των περικοπών και των εξαγωγών. Συγκεκριμένα, δόθηκε προθεσμία στα μικρά φωτοβολταϊκά να προσθέσουν συστήματα τηλε-εποπτείας ώστε να μπορεί να περικόπτεται και η δική τους παραγωγή.
Εντούτοις, την περασμένη εβδομάδα έληξε η προθεσμία και ελάχιστα έργα έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα μέχρι στιγμής. Οι εκπρόσωποι του κλάδου των φωτοβολταϊκών δήλωσαν σχετικά ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν παραγγείλει τον εξοπλισμό, άρα είναι θέμα χρόνου μέχρι να τα εγκαταστήσουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καθώς την άνοιξη η ζήτηση για ηλεκτρισμό μειώνεται εποχιακά και αυξάνεται αντίστοιχα η παραγωγή των ΑΠΕ, προκύπτει το ερώτημα αν θα είναι σε θέση οι διαχειριστές να εξασφαλίσουν εγκαίρως την ευστάθεια του εθνικού δικτύου.
Όπως τονίστηκε τη Δευτέρα από τον ΑΔΜΗΕ κατά τη διάρκεια ημερίδας της ΡΑΑΕΥ, ο άμεσος κίνδυνος για το σύστημα είναι ότι σε περίπτωση μεγάλης περίσσειας παραγωγής, οι ροές προς τα γειτονικά κράτη ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερφορτίσεις των διασυνδετικών γραμμών. Ενδεικτικό είναι ότι το πλεόνασμα ενέργειας μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 5 GW το Πάσχα.
Σε αυτές τις συνθήκες, η απώλεια έστω και μίας γραμμής θα οδηγήσει σε φαινόμενο «ντόμινο» που θα ανατρέψει όλες τις διασυνδέσεις. Ως αποτέλεσμα, θα συνέβαινε μια νησιδοποίηση του ελληνικού συστήματος με σημαντική αύξηση της συχνότητας, αποσυγχρονισμό των περισσότερων μονάδων παραγωγής και επομένως blackout στη χώρα μας.
Σε προσομοίωση που έχει πραγματοποιήσει ο διαχειριστής, προκύπτει ότι για αρκετές ώρες την Κυριακή του Πάσχα οι εξαγωγές στις διασυνδέσεις μπορεί να βρεθούν στα όρια ασφαλείας. Αυτό, βεβαίως, ισχύει με βάση συνήθεις καιρικές συνθήκες για την εποχή και αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχουν αρκετές μεταβλητές που επηρεάζουν την εξίσωση.
Όπως και να ‘χει, οι διαχειριστές, το ΥΠΕΝ και η ΡΑΑΕΥ σκοπεύουν να έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες ως τον Απρίλιο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.