Μακρο-οικονομία

Αϊβαλιώτης (ΥΠΕΝ): Ανάποδη ρευματοκλοπή στην αγορά ΑΠΕ

Σε φαινόμενα ρευματοκλοπής… από την ανάποδη από παραγωγούς «πράσινης» ενέργειας που κατασκευάζουν μεγαλύτερες μονάδες (π.χ. φωτοβολταϊκά) από αυτές που έχουν αδειοδοτηθεί, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης μιλώντας σήμερα (31.10.2024) στο 6ο Renewable & Storage Forum.

Κατά αυτόν τον τρόπο οι παραγωγοί παράγουν περισσότερη ενέργεια και αυξάνουν τα έσοδα τους αλλά παράλληλα επιδεινώνουν το πρόβλημα των αναγκαστικών περικοπών στην παραγωγή ΑΠΕ που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια καθώς δεν υπάρχει επαρκής ζήτηση για την απορρόφησή της ή / και δεν υπάρχει χώρος στο ηλεκτρικό δίκτυο.

«Έχουμε την αίσθηση ότι πολλοί παραγωγοί έχουν προσθέσει στοιχεία. Θα κάνουμε μια πολύ σοβαρή μελέτη με τον ΔΕΔΔΗΕ για να το εντοπίσουμε. Δεν είναι ρευματοκλοπή, αλλά κλοπή άλλου είδους», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αϊβαλιώτης.

Παράλληλα το ΥΠΕΝ προωθεί πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των περικοπών που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας, την επιβολή ποινών (αρνητικές τιμές) σε παραγωγούς που εγχέουν περισσότερη ενέργεια από αυτήν που δηλώνουν στον προγραμματισμό και τη θέσπιση συστήματος αποζημίωσης των μονάδων που περικόπτονται από εκείνες που (για τεχνικούς ή άλλους λόγους) δεν υφίστανται περικοπές.

Στο ίδιο συνέδριο ο ενεργειακός σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος αναφερόμενος στη διαμόρφωση των τιμών εντόπισε το πρόβλημα στην απογευματινή έξαρση όταν εκλείπουν τα φωτοβολταϊκά και θα λυθεί με την αποθήκευση ενέργειας, την προσθήκη ευέλικτων μονάδων και την ανάπτυξη των δικτύων τα οποία όμως πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης σημείωσε ότι οι περικοπές θα συνεχιστούν εφόσον προστίθενται νέες μονάδες ΑΠΕ. Πρότεινε επίσης την χωροθέτηση των νέων μονάδων ΑΠΕ ύστερα από μελέτη και προγραμματισμό ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος και το κόστος κατασκευής των δικτύων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης υπογράμμισε εξάλλου ότι την τελευταία 5ετία έχουν επενδυθεί 9,5 δισ. Ευρώ στον τομέα των ΑΠΕ (μονάδες και σύνοδο έργα), υπάρχουν 28.000 συμβάσεις με παραγωγούς ΑΠΕ και σε αντίθεση με το παρελθόν όλοι πληρώνονται χωρίς καθυστερήσεις για την ενέργεια που παράγουν.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα