Κυριακή, 1 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Ακίνητα: Αλλάζει το τοπίο της αγοράς με το νέο καθεστώς της Golden Visa που ισχύει από σήμερα

Ακίνητα: Αλλάζει το τοπίο της αγοράς με το νέο καθεστώς της Golden Visa που ισχύει από σήμερα

Σημαντικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει το νέο καθεστώς της Golden Visa που ξεκινά να ισχύει από σήμερα, 1η Σπετεμβρίου 2024.

Η μεταβατική μεταβατική περίοδος που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) από τον Μάρτιο μέχρι και να ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του νέου πλαισίου έληξε εχθές με τους νέους κανόνες που θα διέπουν την Golden Visa να μπαίνουν σε ισχύ, φέρνοντας αλλαγές που θα επηρεάσουν όλη την αγορά των ακινήτων, στα πλαίσια της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Έτσι, από σήμερα όσοι ξένοι πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουν να λάβουν άδεια πέντε ετών για διαμονή στη χώρα μας πέντε ετών, θα μπορούν να επενδύσουν σε ακίνητα το ποσό των 800.000 ευρώ και πάνω, από 500.000 προηγουμένως.

Οι συγκεκριμένοι όροι αφορούν την Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και νησιά πάνω από 3.100 κατοίκους, για ακίνητα μίνιμουμ 120 τ.μ,

Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το όριο 400.000 από 250.000.

Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει και εξαιρέσεις: Το ελάχιστο όριο των 250.000 παραμένει εάν ο επενδυτής θέλει να πάρει ένα ακίνητο το οποίο σήμερα έχει άλλη χρήση και να το μετατρέψει σε χρήση κατοικίας ή αν επενδύσει σε διατηρητέο κτίριο, το οποίο θα αναπαλαιώσει και θα το κάνει κατοικήσιμο.

Τέλος, όσοι επενδυτές είχαν δώσει έως και εχθές 31 Αυγούστου, προκαταβολή 10% για το τίμημα του ακινήτου που θέλουν να αποκτήσουν, τότε δεν ισχύουν οι 800.000 ή 400.000 ευρώ και ισχύουν τα παλαιά όρια.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις