Η περιορισμένη διαθεσιμότητα των κατοικιών, η άνοδος του πληθωρισμού αλλά και των επιτοκίων έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των κατοικιών στα ύψη, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να στρέφονται όλο και περισσότερο στη συγκατοίκηση. Την τάση αυτή φαίνεται ότι σταδιακά υιοθετούν και οι ίδιοι οι Έλληνες, καθώς η ακρίβεια τους αναγκάζει να δίνουν πάνω από το μισό του μισθού τους στα ενοίκια.
Η συγκατοίκηση είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη, με τα πρωτεία να κατέχει εδώ και χρόνια η Αγγλία, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία, ενώ ακολουθούν η Γαλλία και η Ιταλία. Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στις κεντροευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ρουμανία. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα της Remax Εurope αν και η τάση αυτή ήταν συχνή στους μικρότερης ηλικίας άνθρωποι, οι οποίοι ανέκαθεν έτειναν προς αυτήν την κατεύθυνση, τώρα και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν αρχίσει και αυτοί να την σκέφτονται σοβαρά ως λύση στις υψηλές τιμές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επίσης, οι ευρωπαίοι επιλέγουν να μοιράζονται την κατοικία, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αλλάζει τόπο εργασίας ανά δύο χρόνια.
Ωστόσο, σήμερα όπως αποκαλύπτει η έρευνα της REMAX, οι δυσχαιρείς οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και η στεγαστική κρίση έχει κάνει περισσότερους από τους μισούς Ευρωπαίους, δηλαδή το 56,1%, να σκέφτονται σοβαρά να μείνουν με ένα συγκάτοικο.
Αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι παρέχονται επιλογές ανέσεων, καθώς αυτοί θέλουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος από οικονομικά συμφέρουσες ανέσεις, όπως σε κοινόχρηστο χώρο εργασίας ή αίθουσα αναψυχής. Μάλιστα, ένα σημαντικό ποσοστό που φτάνει το 21,2% την επιλέγουν επειδή θέλουν να μειώσουν το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ουραγός στη συγκατοίκηση, ωστόσο σταδιακά πολλοί είναι αυτοί που την προτιμούν καθώς οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται αισθητά με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις αντίστοιχες αυξήσεις των μισθολογικών απολαβών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Οπως προκύπτει από νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως από τη βρετανική εταιρεία Online Mortgage Advisor, ένας μέσος εργαζόμενος στην Αθήνα χρειάζεται σήμερα να δαπανήσει το 55,9% του εισοδήματός του για την πληρωμή του ενοικίου της κατοικίας του. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 διαμορφωνόταν στο 42,4%.
Γι αυτό τον λόγο ακριβώς, το τελευταίο εξάμηνο σημειώθηκε στην Ελλάδα μια αύξηση στα ποσοστά της συγκατοίκησης της τάξεως του 10%, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η άνοδος αυτή έφτασε το 25%. Τα υψηλότερα ποσοστά μάλιστα του«flat sharing» καταγράφονται στις περιοχές του κέντρου, τα Δυτικά Προάστια και στον Πειραιά. Λιγότερο σύνηθες είναι το φαινόμενο στα Βόρεια Προάστια, ενώ στα Νότια δεν εντοπίζεται σχεδόν καθόλου.
Τη δεύτερη θέση με το μεγαλύτερο ποσοστό συγκατοίκησης έχει η Θεσσαλονίκη, όπου και εκεί τα ενοίκια έχουν αυξηθεί πολύ λόγω και της πολυαναμενόμενης λειτουργίας του μετρό, συγκεκριμένα οι πολίτες ξοδεύουν το 53,55% του μισθού τους για το ενοίκιο.
Πολλοί Έλληνες, βέβαια, έχουν αρχίσει να αναζητούν συγκάτοικο και για ψυχολογικούς λόγους, καθώς μοιράζοντας την κατοικία τους με ένα δεύτερο πρόσωπο μπορούν ευκολότερα να καταπολεμήσουν το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.
Σύμφωνα με έρευνες ωστόσο η στροφή των Ελλήνων προς το «flat sharing» χαρακτηρίζεται από σκεπτικισμό, καθώς πολλοί είναι αυτοί που διστάζουν λόγω ανασφάλειας. Παρ’ όλα αυτά, ένα ποσοστό του 60% φαίνεται ότι αλλάζει σταδιακά νοοτροπία, καθώς σκέφτεται σοβαρά τη λύση της συγκατοίκησης.