Φορολογικές παρεμβάσεις και στο επίπεδο του χώρου των ακινήτων συμπεριλάμβανε το «καλάθι» της ΔΕΘ το οποίο παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο (07.09.2024).
Μάλιστα, κάποιες εξ αυτών των ρυθμίσεων στα ακίνητα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ δεν έχουν μόνο τον χαρακτήρα της μείωσης (ή και αύξησης) των φορολογικών βαρών των πολιτών, αλλά «ακουμπούν» και σε μια άλλη προτεραιότητα της κυβέρνησης, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με γνώμονα το παραπάνω, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση κατά 20% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν έναντι φυσικών καταστροφών τις κατοικίες τους αξίας έως 500.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ μπορούσε να φτάσει στο 10% του οφειλόμενου φόρου για κάθε φυσικό πρόσωπο που ασφάλιζε την κατοικία του.
Όσον αφορά το ισχύον ποσοστό της έκπτωσης στον ΦΠΑ κατά 10% για εκείνα τα ακίνητα που υπερβαίνουν σε αξία τα 500.000 ευρώ, διατηρείται, εάν και εφόσον ασφαλιστούν. Ωστόσο, εκείνοι που δεν θα ασφαλίσουν το ακίνητο τους, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα έχουν καμία κρατική κάλυψη σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
Η «μάχη» ενάντια στη στεγαστική κρίση
Άλλη μία στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, καθώς χιλιάδες πολίτες ταλανίζονται από την έλλειψη κατοικιών και τα υψηλά ενοίκια. Εξ αυτής της άποψης, η κυβέρνηση ξεκίνησε από πέρυσι τις νομοθετικές παρεμβάσεις στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς οι «υπερβολές», όπου εμφανίζονται, μειώνουν το διαθέσιμο απόθεμα κατοικιών σε αρκετές περιοχές, και οξύνουν το κοινωνικό πρόβλημα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, τα περσινά μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, και το οικονομικό επιτελείο είχε εξαγγείλει νέες παρεμβάσεις, οι οποίες ήρθαν από το βήμα της ΔΕΘ και χείλη του πρωθυπουργού.
Έτσι, αποφασίστηκε η απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για εκείνους τους ιδιοκτήτες που θα ρίξουν στην αγορά τα κλειστά τους ακίνητα ή εάν θα μετατρέψουν μια βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια.
Για το ζήτημα των κλειστών ακινήτων μάλιστα, εξαγγέλθηκε πως θα τρέξει ένα πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο που θα έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών, με πολλά εξ αυτών να παραμένουν κλειστά λόγω αδυναμίας επισκευών από πλευράς ιδιοκτητών.
Σε ό,τι αφορά τις μισθώσεις τύπου AirBnB, αποφασίστηκε η επιβολή ενός νέου αυξημένου τέλους ενώ παράλληλα θα απαγορευτεί στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο οι νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Αυτό σημαίνει πως στις ήδη υπάρχουσες βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις, αλλά μπαίνει ένας φραγμός για ένα έτος στη χορήγηση νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Τέλος, από το οικονομικό επιτελείο αποφασίστηκε να αυξηθεί από Απρίλιο έως Οκτώβριο το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών, το οποίο ανέρχεται σήμερα έως 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Τα έσοδα που θα εισπραχθούν θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.