Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Ακρίβεια: Στον βραδύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο 2021 η άνοδος των τιμών στην Ελλάδα – Καλύτερη εικόνα στον πληθωρισμό των τροφίμων

Ακρίβεια: Στον βραδύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο 2021 η άνοδος των τιμών στην Ελλάδα – Καλύτερη εικόνα στον πληθωρισμό των τροφίμων
Φωτογραφία-iStock

Αντίθετες πορείες ακολούθησαν οι δείκτες του πληθωρισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τον Μάιο, με την άνοδο των τιμών στην χώρα μας να επιβραδύνεται στο 2,3% από ρυθμό ακρίβειας 3,2% τον Απρίλιο, επίπεδο που συνιστά και χαμηλό από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Την ίδια στιγμή η ακρίβεια βάσει του πληθωρισμού τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη σημείωσε ελαφρά επιτάχυνση από το 2,4% τον προηγούμενο μήνα στο 26% τον Μάιο.

Βελτιωμένη εικόνα καταγράφηκε και στον κλάδο των τροφίμων καθώς ενώ τον Απρίλιο οι αυξήσεις «έτρεξαν» με ταχύτητα 4,8%, τον Μάιο ο ρυθμός αποκλιμακώθηκε κατά 2,5%, στο 2,3%.

Μάλιστα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα (στον δείκτη μαζί με καπνό και αλκοόλ που μετρά η Eurostat, είναι χαμηλότερος στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη τον Μάιο (2,6%).

Αλλά και ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 2,7% τον Μάιο από 3,1% τον Απρίλιο. 

Στις υπηρεσίες επίσης σημειώθηκε επιβράδυνση από ρυθμό 3,7% στο 3,3%, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν περαιτέρω από -1,4% στο -1,7%, ενώ τα βιομηχανικά αγαθά επιβραδύνθηκαν από το 1,8% στο 1,4%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι υπηρεσίες είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις