Μία από τις βασικές αιτίες των υψηλών τιμών των εισιτηρίων στην ελληνική ακτοπλοΐα, είναι οι διεθνείς και ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, στις οποίες έχει συμφωνήσει και η Ελλάδα, και τη μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Σε σχέση με τις απαιτήσεις αυτές σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και προκειμένου να «τρέξει» η προσαρμογή της ελληνικής ακτοπλοΐας (και να μειωθεί η μετακύλιση του κόστους της πράσινης μετάβασης στα ναύλα) η κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά ενεργειών, οι οποίες προβλέπονται στο ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2025.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις της προγραμματικής περιόδου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- την ενίσχυση των υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων ακτοπλοϊκών συνδέσεων δημόσιας υπηρεσίας , μέσω ΣΔΙΤ, και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, και χρήση «πράσινων» πλοίων χαμηλών εκπομπών αερίων ρύπων, ώστε να επιτευχθούν κατάλληλες διανησιωτικές θαλάσσιες συνδέσεις μεταξύ λιμένων – νησιωτικών προορισμών, οι οποίοι λόγω της γεωγραφικής τους θέσης παρουσιάζουν χαμηλό δείκτη προσβασιμότητας και την εισαγωγή του «Σύστηματος Χρονοθυρίδων σε Θαλάσσιους Λιμένες (Sea Port Time Slots System. Επίσης, έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη συστήματος θαλάσσιων συγκοινωνιών μέσω Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), όπου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Μεταφορές 2021-2027», επιδιώκεται η ενίσχυση ακτοπλοϊκών συνδέσεων δημόσιας υπηρεσίας με την χρήση «πράσινων» πλοίων χαμηλών εκπομπών αερίων ρύπων, ώστε να επιτευχθούν κατάλληλες διανησιωτικές θαλάσσιες συνδέσεις μεταξύ λιμένων – νησιωτικών προορισμών, σε ικανό αριθμό νησιών τα οποία λόγω της γεωγραφικής τους θέσης παρουσιάζουν χαμηλό δείκτη προσβασιμότητας.
- την εκπόνηση Σχεδίου που κατατείνει στη δημιουργία εργαλείου – μηχανισμού δανειακής χρηματοδότησης για την ανανέωση του υφιστάμενου ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου, σκοπώντας την προσαρμογή της ακτοπλοοίας στις διεθνείς και ενωσιακές περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τη μείωση του αποτυπώματος CO2.
- την υλοποίηση του σχεδιασμού για την αντικατάσταση του στόλου επιβατηγού ναυτιλίας και μείωση του αποτυπώματος CO2. Συγκεκριμένα πρόκειται για το σχεδιασμό ενός εργαλείου – μηχανισμού δανειακής χρηματοδότησης για την ανανέωση του υφιστάμενου ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου, στο πλαίσιο της προσαρμογής της ακτοπλοΐας στις διεθνείς και ενωσιακές περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ως εμβληματικό έργο για το 2025 χαρακτηρίζεται στο ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής προβλέπει βελτίωση προσβασιμότητας των νησιών με ανάπτυξη συστήματος θαλάσσιων συγκοινωνιών η με τίτλο «Consultant for the Pre-feasibility study for a Green Ferries PPP» που αφορά στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου ΣΔΙΤ για το «πρασίνισμα» των άγονων γραμμών.
Η μελέτη υλοποιείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και τη Μονάδα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με ορίζοντα υλοποίησης την Άνοιξη του 2025. Από το Πρόγραμμα «Μεταφορές 2021-2027» έχουν εξασφαλιστεί 80 εκατ. ευρώ με δυνατότητα υπερδέσμευσης μέχρι και 360 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση ακτοπλοϊκών συνδέσεων δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές) με την χρήση «πράσινων» πλοίων χαμηλών εκπομπών αερίων ρύπων, ώστε να επιτευχθούν κατάλληλες διανησιωτικές θαλάσσιες συνδέσεις μεταξύ λιμένων / νησιωτικών προορισμών σε ικανό αριθμό νησιών τα οποία λόγω της γεωγραφικής τους θέσης παρουσιάζουν χαμηλό δείκτη προσβασιμότητας.
Παραπέρα, προβλέπεται η ολοκλήρωση προμελέτης για την εφαρμογή σχημάτων ΣΔΙΤ στον τομέα της ακτοπλοΐας στο B΄ τρίμηνο), ενώ οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την εφαρμογή σχημάτων ΣΔΙΤ σε πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας προγραμματίζονται στο δ’ τρίμηνο.