Site icon NewsIT
07:14 | 24.02.25

Άμεσα και δομικά μέτρα σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο περιλαμβάνει το σχέδιο μείωσης του ενεργειακού κόστους της Κομισιόν

REUTERS / Yuya Shino / File Photo

Χάρης Αποσπόρης

Μεγάλο εύρος ρυθμίσεων περιλαμβάνει το προσχέδιο με στόχο την ανακούφιση των καταναλωτών

Παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα η δέσμη νέων μέτρων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και την πράσινη βιομηχανική πολιτική.

Τα νέα αυτά πακέτα μέτρων της Κομισιόν κρίθηκαν επιβεβλημένα μετά από την πίεση κρατών-μελών, καταναλωτικών οργανώσεων και βιομηχανιών, καθώς οι ενεργειακές τιμές στην ήπειρο παραμένουν πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με το 2019 και πολλαπλάσιες από τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του πακέτου για το ενεργειακό κόστος που έχει στη διάθεσή του το newsit.gr, στόχος είναι η μείωσή του σε άμεσο χρονικό ορίζοντα, με παράλληλη επιτάχυνση δομικών μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, η άμεση ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές εδράζεται σε τρία συστατικά: Τα τέλη δικτύου και συστήματος, τη φορολογία και το κόστος προμήθειας.

Η Κομισιόν προχωρά σε ανασχεδιασμό του τρόπου υπολογισμού των τελών δικτύου ώστε να ενθαρρύνει την ευελιξία και να περιορίσει τις αιχμές που αυξάνουν το κόστος.

Αντίστοιχα, εκτιμά ότι η υψηλή φορολόγηση της ενέργειας στηρίζει την κατανάλωση των ακριβών ορυκτών καυσίμων, άρα χρειάζεται αναθεώρηση της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας. Το εν λόγω θέμα πιθανώς αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, ως μια από τις χώρες με τους υψηλότερους ενεργειακούς φόρους.

Στο στόχαστρο τίθεται επίσης ο ανταγωνισμός στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και η εύκολη αλλαγή συμβολαίου για εξασφάλιση της βέλτιστης τιμής. Το σχέδιο της Κομισιόν στρέφεται επίσης σε πιο δομικά θέματα, όπως το κόστος χονδρικής του ηλεκτρισμού. Οι Βρυξέλλες πρόκειται να επιταχύνουν την προσπάθεια για αποσύνδεση της λιανικής από τις διακυμάνσεις της χονδρικής και από το κόστος του φυσικού αερίου.

Περαιτέρω ώθηση στην όλη προσπάθεια θα δώσει η ταχύτερη αδειοδότηση των ΑΠΕ, καθώς αποτελούν την πλέον οικονομική πηγή ενέργειας. Αυτό, άλλωστε, ζητά και η έκθεση Ντράγκι που δημοσιεύτηκε πέρυσι.

Στην περίπτωση των ηλεκτρικών δικτύων, παρατηρούνται εμπόδια και καθυστερήσεις, τη στιγμή που θα χρειαστούν επενδύσεις 584 δισ. ευρώ στο υπόλοιπο της δεκαετίας που διανύουμε.

Σημαντικός παράγοντας είναι και η ευελιξία, δηλαδή να υπάρχουν λύσεις αποθήκευσης ενέργειας και προσαρμογής της ζήτησης για ηλεκτρισμό. Στα πλαίσια αυτά, η Κομισιόν θα αποσαφηνίσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και θα θέσει νέους ως τις αρχές του 2026. Τρίτος μεγάλος άξονας του πακέτου είναι η βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου. Στο στόχαστρο μπαίνει η κερδοσκοπία και οι στρεβλώσεις που αυξάνουν τις ευρωπαϊκές τιμές με τα σχετικά μέτρα να εφαρμόζονται ήδη από το εξάμηνο που διανύουμε.

Αντίστοιχα, η ενεργειακή αποδοτικότητα θεωρείται από την Κομισιόν σημαντικός πυλώνας, καθώς περιορίζει το κόστος των καταναλωτών άμεσα. Σκοπός της είναι η εν λόγω αγορά να αποκτήσει πιο πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε συσκευές με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η Κομισιόν θέτει επίσης στο προσκήνιο την ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης προκειμένου να διαμορφώνονται αντίστοιχες τιμές στα κράτη-μέλη. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ξεκινήσει ειδική ομάδα εργασίας, θα δημοσιεύσει λευκή βίβλο για την ενσωμάτωση των αγορών, θα παρουσιάσει μια στρατηγική καθαρών επενδύσεων και σχέδιο εξηλεκτρισμού.

Πέραν των παραπάνω, προωθεί τριμερή πρωτοβουλία που θα συνενώσει τους παραγωγούς ΑΠΕ, την ενεργοβόρο βιομηχανία και τις κυβερνήσεις με στόχο την εξασφάλιση πιο ανταγωνιστικού κόστους.

Τέλος, το πακέτο έχει σκοπό να προετοιμάσει την ΕΕ απέναντι στο ενδεχόμενο νέων ενεργειακών κρίσεων με μέτρα επάρκειας εφοδιασμού, συγκράτηση των τιμολογιακών αιχμών και καλύτερη συνδεσιμότητα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version