Δευτέρα, 25 Νοε.
14oC Αθήνα

Ανάπτυξη: «Ψαλιδίζονται» οι προβλέψεις για το 2024

Ανάπτυξη: «Ψαλιδίζονται» οι προβλέψεις για το 2024

Ένα ακόμα «ψαλίδισμα» της πρόβλεψης για την ελληνική ανάπτυξη του 2024, επεφύλασσε η έκθεση του ΚΕΠΕ που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιουνίου και δημοσιεύτηκε ξανά στο Οικονομικό Δελτίο χθες (2.7.2024).

Συγκεκριμένα, το ΚΕΠΕ βλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 1,9% το 2024, από 2,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του.

Αυτή δεν είναι και η μοναδική περίπτωση όπου κατεβαίνει ο πήχης της ανάπτυξης της Ελλάδας για το έτος. Υπενθυμίζουμε, πως και η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) πρόσφατα, στην έκθεση νομισματικής πολιτικής την οποία υπογράφει ο διοικητής, κ. Γιάννης Στουρνάρας, υποβάθμισε και την δική του πρόβλεψη για το έτος.

Συγκεκριμένα, η ΤτΕ προβλέπει ανάπτυξη στο 2,2%, όταν η προηγούμενη πρόβλεψη του, στις 8 Απριλίου, έκανε λόγο για ρυθμό 2,3%.

Από την άλλη, η εκτίμηση του Γραφείο Προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% την οποία και παρουσίασε ο Συντονιστής του ΓΠΚΒ καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς στις 27 Ιουνίου, συμπίπτει με εκείνη του υπουργείου Οικονομικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2024.

Ποιοι παράγοντες ανησυχούν το ΚΕΠΕ

Η έκθεση του ΚΕΠΕ όσον αφορά την υποβάθμιση της πρόβλεψης ανάπτυξης αναφέρει πως δεδομένου ότι οι ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ στα τέλη του 2023 και τις αρχές του 2024 διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα των προηγούμενων εκτιμήσεων, υποχώρησε και η εκτίμηση για όλο το έτος.

Το ΚΕΠΕ εφιστά την προσοχή στους γεωπολιτικούς κινδύνους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, οι οποίοι επηρεάζουν τις προοπτικές του διεθνούς εμπορίου, την ομαλή λειτουργία των αλυσίδων αξίας και τα μεταφορικά κόστη.

Μέσα σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον, το ΚΕΠΕ εκτιμά πως και οι προβλέψεις για την εξέλιξη του πραγματικού ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας στην πορεία του 2024 υπόκεινται σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, λόγω των σοβαρών κινδύνων που απορρέουν από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την κλιματική κρίση, αλλά και των προκλήσεων που εξακολουθούν να παρουσιάζονται σε σχέση με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, τομείς στους οποίους δεν αναμένεται παρά σταδιακή βελτίωση, και ως εκ τούτου οι πιέσεις στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τις επενδύσεις θα συνεχίσουν να επιδρούν επιβαρυντικά στην οικονομία. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελευταίες ειδήσεις