Site icon NewsIT

Αντλίες θερμότητας: Ποια αλλαγή φέρνουν σε θέρμανση και ψύξη – Έρχονται επιδοτήσεις και απλοποιημένη εγκατάσταση

20.08.2024 | 11:05
Αντλίες θερμότητας: Ποια αλλαγή φέρνουν σε θέρμανση και ψύξη – Έρχονται επιδοτήσεις και απλοποιημένη εγκατάσταση

Οι αντλίες θερμότητας είναι ένα από τα βασικά εργαλεία μέσω των οποίων η Ελλάδα θα επιχειρήσει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη θέρμανση και ψύξη των κτιρίων.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), στόχος είναι να περιοριστούν οι εκπομπές στον οικιακό τομέα από τους 5 εκατ. τόνους ετησίως το 2022 σε 2,1 το 2030 και σε μόλις 0,5 το 2040. Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια που θα βασιστεί στον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης, δηλαδή αντί για λέβητες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο θα διευρυνθεί η χρήση συσκευών, όπως οι αντλίες θερμότητας όπου είναι εφικτό.

Με τον τρόπο αυτό θα χρησιμοποιείται καθαρός ηλεκτρισμός που προέρχεται από ΑΠΕ, παρά ορυκτά καύσιμα. Επίσης, οι αντλίες θερμότητας έχουν αρκετά υψηλή ενεργειακή απόδοση σε σύγκριση με άλλες ηλεκτρικές λύσεις, όπως τα κλιματιστικά.

Σε γενικές γραμμές, οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται μια σχετικά ώριμη τεχνολογία που θα επιδοτηθεί από το κράτος τα επόμενα χρόνια, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μπορέσουν να τις εγκαταστήσουν μαζικά.

Ήδη προωθούνται μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τις εγκαταστάσεις, όπως η απλοποίηση των συνδέσεων από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ και ένα πιο γρήγορο πλαίσιο εγκατάστασης δίχως πολλές άδειες.

Το ΕΣΕΚ προβλέπει ότι συνολικά 438.000 κατοικίες προβλέπεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά ως το τέλος αυτής της δεκαετίας συν άλλα 170.000 κτήρια του τομέα υπηρεσιών. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και την επόμενη δεκαετία, κατά προτίμηση δίχως να χρειάζονται επιδοτήσεις εφόσον η τεχνολογία των αντλιών θερμότητας ωριμάσει κι άλλο και μειωθεί περαιτέρω το κόστος της.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι με βάση μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι αντλίες θερμότητας αποτελούν ήδη τη φθηνότερη επιλογή για θέρμανση στη χώρα μας. Εμπόδιο αποτελεί το υψηλό αρχικό κόστος εγκατάστασης, το οποίο όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω των προσεχών επιδοτήσεων από την πλευρά της Πολιτείας.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version