Μακράν πρώτη μορφή ηλεκτροπαραγωγής είναι πλέον οι ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το μερίδιό τους στο εγχώριο μείγμα ανήλθε την τελευταία εβδομάδα από 37% ως 53%, ενώ του φυσικού αερίου από 16% έως 40%.
Τις επτά αυτές ημέρες οι ΑΠΕ ήταν σταθερά η πρώτη πηγή στο σύστημα, με το αέριο δεύτερο και το λιγνίτη να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα με ποσοστό 0,2-8,5%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν στο ποσοστό των ΑΠΕ προστεθούν και τα υδροηλεκτρικά, τότε η πράσινη παραγωγή ανεβαίνει άλλο ένα 3-4%.
Η αυξημένη παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά μείωσε σημαντικά τις τιμές χονδρικής την εβδομάδα που μας πέρασε.
Ενδεικτικό είναι ότι από 67 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 27.3 υποχώρησε στη συνέχεια από στα 33 έως 54 ευρώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα, για έξι συνεχόμενες ημέρες παρατηρήθηκαν μηδενικές τιμές ρεύματος τα μεσημέρια, όταν και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών κορυφώνεται.
Το φαινόμενο αυτό αποτελεί πονοκέφαλο για τους ίδιους τους παραγωγούς ΑΠΕ, καθώς ο ΑΔΜΗΕ αναγκάζεται να δώσει εντολή να περικόψουν την παραγωγή τους.
Σύμφωνα με ανάλυση του καθηγητή ΑΠΘ, Παντελή Μπίσκα, το Σάββατο (23.3.2024) έγιναν περικοπές και επεκτάθηκαν ακόμα περισσότερο την Κυριακή φτάνοντας τα 2,5 γιγαβάτ πανελλαδικά εκείνη την ημέρα. Τη Δευτέρα ακολούθησαν περικοπές 1.200 – 1.300 μεγαβάτ το μεσημέρι, ενώ την Πέμπτη (28.3.2024) και πάλι υπήρξαν 500-600 μεγαβάτ περικοπών.
Φέτος οι περικοπές έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, γεγονός που ενισχύει τις ανάγκες να προστεθούν μονάδες αποθήκευσης. Οι σταθμοί αυτοί θα φυλάνε την παραπανίσια ενέργεια του μεσημεριού για χρήση σε άλλες ώρες της ημέρας.