Μακρο-οικονομία

Αύξηση 8 δισ. ευρώ αναμένεται στις πληρωμές με κάρτες το 2024 – Η χρήση POS θα ενισχύσει το πλαστικό χρήμα

Σημαντική περαιτέρω ώθηση στις ηλεκτρονικές πληρωμές με χρήση πλαστικού χρήματος θα δώσει η διασύνδεση 400.000 POS με τις ταμειακές μηχανές που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου. Τα μέτρα πολιτικής για την καθολική αποδοχή καρτών, μαζί με το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, με αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης και μείωση της ανεργίας, αλλά και τη διοχέτευση των τακτικών επιδομάτων μέσω προπληρωμένων καρτών, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για αύξηση των πληρωμών με κάρτες κατά 8 δις. ευρώ το 2024.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα στοιχεία που έδωσε η Mastercard, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, την εβδομάδα αυτή. Η διεθνής εταιρεία πληρωμών προέβλεψε αύξηση της αξίας του όγκου των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα στα 70 δισ. ευρώ φέτος από 62 δισ. το 2023. Σε σχέση με το 2022, οι συναλλαγές με κάρτες αυξήθηκαν πέρυσι κατά 8 δισ. ευρώ, από τα 54 στα 62 δισ. ευρώ.

Από το 2015 και μετά, οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί μεσοσταθμικά κατά 25%, ενώ η διείσδυση των καρτών στην καταναλωτική δαπάνη διαμορφώνεται σε περίπου 40%. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη αύξηση στη χρήση χρεωστικών καρτών, οι οποίες από 50% – 50% με τις πιστωτικές το 2015, πλέον χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρονικές πληρωμές σε ποσοστό 85% (όγκος συναλλαγών) έναντι 15% για τις πιστωτικές.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, το 2023, η αύξηση των πληρωμών με κάρτες έφερε επιπλέον φορολογικά έσοδα στο κράτος 600 εκατ. ευρώ. Μελέτες δε δείχνουν ότι σε κάθε 10 ευρώ επιπλέον όγκου συναλλαγών με κάρτα, τα 0,68 ευρώ ήταν προηγουμένως αδήλωτα ευρώ.

Η αυξανόμενη χρήση καρτών πληρωμών έχει ως φυσικό επακόλουθο τη μείωση της μέσης αξίας συναλλαγής, καθώς αυτές αφορούν και σε πληρωμές μικροποσών. Η μέση αξία συναλλαγών υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει φέτος στα 27 ευρώ από 28 το 2023 και 30 ευρώ που ήταν το 2021. Σημειώνεται ότι υψηλότερη (33 ευρώ) είναι η αξία της μέσης συναλλαγής στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, η δυναμική της χρήσης του πλαστικού χρήματος παρουσιάζει αυξητική τάση, αποτελώντας ήδη το 27% του συνόλου των συναλλαγών με κάρτα. Με χαμηλότερους ρυθμούς κινείται η χρήση ψηφιακών πορτοφολιών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Mastercard, η διείσδυσή τους στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 20% του όγκου συναλλαγών με κάρτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Mastercard, η ελληνική αγορά καρτών παρουσιάζει καλύτερες (ταχύτερες και απλούστερες) επιδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε επίπεδο ταυτοποίησης του χρήστη και εγκρισιμότητας από την τράπεζά του, με ποσοστά 87% έναντι 80% στην ΕΕ για την ταυτοποίηση και 93% έναντι 90% για την εγκρισιμότητα. Τα ποσοστά απάτης στην Ελλάδα είναι επίσης πολύ χαμηλά (0,02%).

Σημειώνεται ότι το 2023 η αγορά πληρωμών βίωσε μία σειρά από καθοριστικές αλλαγές που αναδιαμόρφωσαν το ευρύτερο περιβάλλον. Ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου αυτού περιβάλλοντος αποτελεί η διευκόλυνση της πρόσβασης στις αναβαλλόμενες πληρωμές, είτε μέσα από τις λύσεις Buy Now Pay Later εταιρειών fintech, είτε μέσω της δημιουργίας νέων και καινοτόμων προϊόντων.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025
Τη συζήτηση για ένα κρατικό στεγαστικό «κουμπαρά» άνοιξε η χρήση των εισπράξεων από το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τα κλειστά τραπεζικά ακίνητα για κοινωνικές δράσης στήριξης της στέγης
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025