Site icon NewsIT

Δάση: Πως η διαχείριση τους μπορεί να φέρει 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία

18.09.2024 | 07:17
Δάση: Πως η διαχείριση τους μπορεί να φέρει 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία

Στιγμιότυπο από το όρος Γράμμος. Ο Γράμμος συνιστά τον κύριο ορεινό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Πίνδο και τα βουνά της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζει την οριογραμμή με την Αλβανία. Είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την υψηλότερη κορυφή του Τσούκα Πέτσικ να φτάνει σε υψόμετρο 2.520 μέτρων. (EUROKINISSI)

Μπορεί η θερινή περίοδος και μαζί το μπαράζ των πυρκαγιών να έχει παρέλθει, αλλά κάθε άλλο παρά έχει ξεπεραστεί ένας από τους βασικούς παράγοντες του και αυτός δεν είναι άλλος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τη μη διαχείριση των δασών.

Ωστόσο, το Υπουργείο Ενέργειας εφαρμόζοντας το νόμο 5106/2024 (Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής), τρέχει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει διαχείριση των δασών, κάτι που όχι μόνο θα μπορούσε να αποτρέψει μελλοντικές ανεξέλεγκτες πυρκαγιές (με μεγάλο κόστος για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, την παραγωγή, το κράτος κλπ), αλλά και να συνεισφέρει το διόλου… ευκαταφρόνητο ποσό των 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, όταν από το 2025 – 2026 βρεθεί σε πλήρη ανάπτυξη το όλο σχέδιο.

Αυτό αναφέρουν στο newsit.gr αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας, εξηγώντας μία τόσο μεγάλη οικονομική συνεισφορά των δασών -τα οποία ξεπερνούν τα 200 ανά τη χώρα- στο ΑΕΠ προϋποθέτει την υλοποίηση του σχεδιασμού που απορρέει από τον προαναφερθέντα νόμο.

Τα τρία στάδια του σχεδίου διαχείρισης των δασών

O σχεδιασμός αυτός έχει τρία βασικά στάδια:

  1. Το πρώτο είναι η εκπόνηση διαχειριστικών μελετών για όλα δάση της χώρας. Η αρχή θα γίνει με την Αττική, τη Βοιωτία, την Ηλεία και γενικότερα τη νότια Ελλάδα -για την οποία δεν υπάρχει καμία διαχειριστική μελέτη εδώ και πολλές δεκαετίες-, καθώς οι σχετικές μελέτες αναμένονται έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι επόμενες μελέτες, οι οποίες θα εκδοθούν εντός του 2025 θα αφορούν τις βορειότερες περιοχές της Ελλάδας, για τις οποίες -όμως- υπάρχουν πιο πρόσφατες μελέτες.
  2. Το δεύτερο στάδιο προβλέπει την διενέργεια προκηρύξεων προκειμένου να αναλάβουν δασικοί συνεταιρισμοί, ιδιωτικές εταιρείες (πχ επιχειρήσεις ξυλείας) ή συνεργατικοί σχηματισμοί οι οποίοι θα περιλάβουν τόσο τους δασικούς συνεταιρισμούς όσο και ιδιωτικές εταιρείες. Κάθε φορέας ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση ενός δάσους ή και παραπάνω δασών -σε όμορες ή ακόμα και και εντελώς άσχετες γεωγραφικές περιοχές. Δεδομένου, ότι στη νότια Ελλάδα, δεν είναι αναπτυγμένοι οι δασικοί συνεταιρισμοί, και εταιρείες ξυλείας θα μπορούσαν συνεταιρισμοί κλπ της βόρειας Ελλάδας να αναλάβουν διαχείριση δασών της νότιας Ελλάδας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
  3. Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει την πώληση των προϊόντων του κάθε δάσους ή των δασών, τη διαχείριση του οποίου (ή των οποίων, αντίστοιχα) έχει αναλάβει ένας φορέας. Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας, τα ελληνικά δάση «παράγουν» έως και 120 προϊόντα, με βασικότερο εκ των οποίων, φυσικά, την ξυλεία, τη ρετσίνα, φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται για φάρμακα ή καλλυντικά κλπ. Ένα μέρος από τα κέρδη των προαναφερθέντων φορέων από την πώληση των προϊόντων των δασών (μετά από τη διαχείρισή τους) θα επιστρέφει στους δήμους, ενώ ένα άλλο θα διοχετεύεται στη χρηματοδότηση άλλων εταιρειών, οι οποίες θα αναλάβουν τον καθαρισμό των δασών.

Κερδισμένος από την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα είναι και ο κλάδος των εργαζομένων στους δασικούς συνεταιρισμούς (σ.σ. απαρτίζεται από 4.000 απασχολούμενους), ο κλάδος των δασολόγων (σ.σ. ήδη 400 δασολόγοι απασχολούνται για τη σύνταξη διαχειριστικών μελετών), αλλά και όσοι εμπλέκονται ή εμπλακούν στην εγχώρια μικρή παραγωγή (πχ μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, αγροτουριστικοί επιχειρηματίες, κλπ.)

Όσον αφορά τους πόρους της υλοποίησης του παραπάνω σχεδίου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα προέλθουν από το εμπόριο δικαιωμάτων αέριων ρύπων και το Πράσινο Ταμείο της ΕΕ.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version