Κυριακή, 8 Σεπτ.
30oC Αθήνα

ΔΕΘ 2024: Golden Visa, φοροαπαλλαγές και επενδυτικό ταμείο – Τα μέτρα προώθησης της καινοτομίας των επιχειρήσεων

ΔΕΘ 2024: Golden Visa, φοροαπαλλαγές και επενδυτικό ταμείο – Τα μέτρα προώθησης της καινοτομίας των επιχειρήσεων

Μέτρα ενίσχυσης των επενδύσεων στην καινοτομία και κινητροδότησης των επιχειρήσεων ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ παρουσίασαν ένα πλέγμα μέτρων που έχουν ως στόχο να οδηγήσουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να στραφούν στην καινοτομία και στην έρευνα, ούτως ώστε να ενισχυθούν τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με σύγχρονους και βιώσιμους όρους.

Μάλιστα, μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης άπτονται του αντικειμένου του νομοσχεδίου το οποίο φέρνει αυτό το διάστημα η κυβέρνηση και αφορά στις συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών.

Έτσι, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν την διεύρυνση των κινήτρων που δίνονται στις επιχειρήσεις για στροφή στην καινοτομία και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές, παρέχοντας φορολογικές εκπτώσεις που θα φτάσουν μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.

Την ίδια στιγμή, περιορίζεται στις 100.000 ευρώ σε σχέση με το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιστρατεύει για να προωθήσει την καινοτομία ακόμα και το εργαλείο της Golden Visa.

Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως χορηγείται Χρυσή Βίζα για κεφάλαια που θα εισάγονται στη χώρα, αυτή τη φορά όχι για αγορά ακινήτων, αλλά για την χρηματοδότηση startup εταιριών, με τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την ίδρυση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων. Σκοπός του νέου Ταμείου θα είναι να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, όπως εξήγησε από την ΔΕΘ και ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου/Growthfund, Γρηγόρης Δημητριάδης, σκοπός είναι στην πορεία να διευρυνθεί το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια πέραν των 300 εκατ. Αντικείμενο του θα είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων εντός της Ελλάδας, κυρίως πράσινων. Θα λειτουργεί στα πρότυπα άλλων funds που υπάρχουν σε χώρες του εξωτερικού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις