Site icon NewsIT

ΔΕΘ 2024: Στο επίκεντρο των εξαγγελιών η στήριξη της οικογένειας, των συνταξιούχων και των εργαζομένων – Όλα τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

20.08.2024 | 06:48
ΔΕΘ 2024: Στο επίκεντρο των εξαγγελιών η στήριξη της οικογένειας, των συνταξιούχων και των εργαζομένων – Όλα τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

National flag of greece and euro coins - concept. Euro coins. Euro money. Euro currency.

Στην τελική ευθεία για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2024 (ΔΕΘ) βρίσκεται η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη δώσει το στίγμα όσον αφορά σε ποια μέτωπα αναμένονται παρεμβάσεις με μέτρα «ανακουφιστικού» χαρακτήρα για τους πολίτες.

Επισημαίνεται, ότι πέραν των νέων εξαγγελιών που προγραμματίζεται να ακουστούν από το βήμα της ΔΕΘ, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, τα οποίο θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2025.

Αυτά αφορούν στην περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και παρεμβάσεις σε ειδικές κατηγορίες της φορολογίας και επιδόματα.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό 2025 αφορούν σε:

  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.
  • Μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, κόστους 15 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση των συντάξεων η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

Στεγαστική πολιτική

Μεγάλη σημασία δίνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης καθώς έχει καταστεί «μάστιγα» για τους πολίτες που αναζητούν κατοικία. Έτσι, από την ατζέντα της ΔΕΘ δεν θα μπορούσαν να λείψουν παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων αλλά και προγραμματικές πολιτικές για την διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη στέγη, υπό το πρίσμα δύο αξόνων: περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης και ενίσχυση της μακροχρόνιας μίσθωσης, συνδυάζοντας το και με την διάθεση χιλιάδων κλειστών ακινήτων στην αγορά.

Έτσι, τα στεγαστικά μέτρα αφορούν σε:

  • Θεσμοθέτηση αντικινήτρων για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να καταστεί μη συμφέρουσα για ορισμένους ιδιοκτήτες οδηγώντας τους προς τις μακροχρόνιες μισθώσεις.
  • Παροχή επιπρόσθετων κινήτρων και χρηματοδότησης προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα τους, όπως με την αύξηση της κρατικής επιδότησης των δαπανών ανακαίνισης μέσω του «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» στο 60% από 40% που είναι σήμερα και την αύξηση του ορίου της δαπάνης από τα 10.000 ευρώ στα 15.000 – 20.000 ευρώ, βάζοντας ως στόχο να «πέσουν» στην αγορά 12.500 κατοικίες που είναι κλειστές την τελευταία τριετία.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τη φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια από 15% σε 7,5% όταν το εισόδημα είναι έως 12.000 ευρώ, ενώ για την κατηγορία εισοδήματος από 12.001 ευρώ έως 35.000 ευρώ, ο συντελεστής 35% θα μειωθεί στο 17,5%.
  • Διεύρυνση των ορίων του «Σπίτι Μου» για την συμπερίληψη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών. Το «Σπίτι μου 2» θα περιλαμβάνει υψηλότερα ηλικιακά όρια (29-50 ετών) και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ) ενώ και το όριο της παλαιότητας των κτιρίων από τα 15 χρόνια διευρύνεται στα 30 χρόνια.
  • Προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες έως 39 ετών με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια, με χαμηλό ενοίκιο και δυνατότητα αγοράς τους μετά από συγκεκριμένη χρονική περίοδο ενοικίασης.

Ασφαλιστικό και εργασιακό

Παρεμβάσεις αναμένονται και στο μέτωπο του ασφαλιστικού με τους συνταξιούχους -και ευρύτερα τους ασφαλισμένους- να έχουν τα μάτια τους στραμμένα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Οι παρεμβάσεις που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας αφορούν, όμως όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα:

  • Yπολογισμό των νέων κύριων συντάξεων με βάση νέο δείκτη μισθών λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από 1 Ιανουαρίου 2025.
  • Μείωση της επιβάρυνσης από τις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων καθώς θα προβλέπεται πως μετά από αύξηση στις κύριες συντάξεις, δεν θα υπάρχει μείωση στο τελικό ποσό λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.
  • Μείωση των συντάξεων χηρείας, για όσες χήρες εργάζονται ή σε όσες λαμβάνουν δική τους σύνταξη κατά 50% και καμία περικοπή σε όσες χήρες είναι άνεργες.
  • Αναγνώριση έως 5 ετών πλασματικής ασφάλισης για όλους τους συνταξιούχους που έχουν φτάσει στα 62 έτη τους αλλά τους λείπουν έως 5 έτη ασφάλισης προκειμένου να κλείσουν τα 40 έτη τα οποία απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση τους.
  • Αύξηση όλων των κύριων συντάξεων η οποία αναμένεται να ανέλθει στο 2,5%-3%, ενώ παράλληλα εξετάζεται η κατάργηση των εμποδίων για τη συνέχιση της απασχόλησης των συνταξιούχων αναπηρίας.
  • Έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς στους χαμηλοσυνταξιούχους, για όσους δεν λάβουν καθόλου ή λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3% στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2025.
  • Αύξηση επιδόματος ανεργίας για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης,  με βάση τον μέσο μισθό τους.
  • Αύξηση των μη συνταξιοδοτικών παροχών (επιδόματα ασθένειας κλπ.) του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς.
  • Ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων και παραπέρα αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Καταβολή μπόνους στους πιο αποδοτικούς δημόσιους υπαλλήλους.

Δημογραφικό

Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της οικογένειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, και από την παλέτα μέτρων της ΔΕΘ 2024, πέραν των παρεμβάσεων τύπου «Σπίτι Μου 2» για την αντιμετώπιση των στεγαστικών δυσκολιών των οικογενειών, δεν αναμένεται να λείψουν και αμιγώς δημογραφικά και στοχευμένα μέτρα.

Στους κόλπους της κυβέρνησης, επεξεργάζονται μέτρα τα οποία αφορούν, ενδεικτικά, στην κάλυψη του κόστους παιδιατρικών και γυναικολογικών εξετάσεων για μέλλουσες μητέρες, αλλά και μέτρα επιδοματικής πολιτικής, όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση του επιδόματος τέκνου για το 1ο και 2ο παιδί.

Τέλος, στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η παροχή φοροελαφρύνσεων σε επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν στους εργαζομένους τους, που έχουν παιδιά, ορισμένες έξτρα παροχές, προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες.

Εξετάζονται, για παράδειγμα, οι μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις που δίνουν vouchers για παιδικούς σταθμούς ή μπόνους σε εργαζομένους με οικογένεια, οι οποίοι αποκτούν 2ο ή 3ο παιδί.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version