Οι επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης, σε περίπτωση επιβολής δασμών σε όλα τα εξαγόμενα προϊόντα από την ΕΕ στις ΗΠΑ, υπολογίζονται -0,2% ετησίως και -0,4% σωρευτικά μέχρι τα τέλη του 2026
Αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει για το ελληνικό εμπόριο αλλά και τις επιχειρήσεις η προαναγγελθείσα επιβολή δασμών από την ΗΠΑ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μάθει να επιβιώνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες όλα αυτά τα χρόνια και χωρίς πανικό -σε ένα ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα ελληνικά προϊόντα από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ- και θα φροντίσουν να βρουν διέξοδο με σύμμαχο την ποιότητα σε άλλες αγορές», σημειώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) στο εβδομαδιαίο του δελτίο που δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή (7.2.2025).
Αναλυτικά αναφέρεται: Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε και φέρνει εμπλοκή στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες με πολλές καραμπόλες σε εμπόριο, ναυτιλία και διυλιστήρια, καθώς και το λιμάνι του Πειραιά, λόγω της επένδυσης από τη κινεζική Cosco. Να σημειωθεί πως ο Παναμάς δεν ανανέωσε το μνημόνιο κατανόησης με την Κίνα για την Διώρυγα. Το Μεξικό και ο Καναδάς συνθηκολόγησαν με διάλογο και με μηνιαία αναστολή δασμών. Η Κίνα αντέδρασε επιλεκτικά με δασμούς 15% για τον άνθρακα και 10% για τα ενεργειακά προϊόντα.
Ωστόσο αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει για το ελληνικό εμπόριο η προαναγγελθείσα επιβολή δασμών από την Αμερική στις χώρες της ΕΕ. Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε ουσιαστικά ότι μετά τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, όπου επέβαλε δασμούς από 10% έως 25% σε προϊόντα θα επιβάλει δασμούς και στις χώρες της ΕΕ. Μένει να δούμε φυσικά αν θα επιβάλλει σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες δασμούς ή σε όλες.
Οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανέρχονται στα περίπου 2,1 δισ. ευρώ ενώ οι εισαγωγές φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή η χώρα μας έχει ένα πλεόνασμα πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι οι ΗΠΑ είναι η 5η πιο σημαντική αγορά για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι στην περίπτωση επιβολής δασμών στα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από τις χώρες της ΕΕ και κατ’ επέκταση και από την χώρα μας, τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πωλούνται πιο ακριβά στην αμερικανική αγορά.
Συνεπώς τα ελληνικά προϊόντα θα είναι λιγότερα ανταγωνιστικά από ομοειδή, που θα εισάγουν οι ΗΠΑ από κάποια άλλη χώρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεασθούν οι ελληνικές εξαγωγές σε τρόφιμα, όπως είναι για παράδειγμα το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά. Η μείωση όμως των εξαγωγών θα έχει επιπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι αντοχές των οποίων θα διαμορφώσουν την τιμολογιακή τους πολιτική.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις όμως έχουν μάθει να επιβιώνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες όλα αυτά τα χρόνια και χωρίς πανικό σε ένα ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα ελληνικά προϊόντα από την αμερικανική κυβέρνηση, θα φροντίσουν να βρουν διέξοδο με σύμμαχο την ποιότητα σε άλλες αγορές. Οι επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης που θα προκαλούσε μια αύξηση των δασμών κατά 10% σε όλα τα εξαγόμενα προϊόντα από την ΕΕ στις ΗΠΑ, υπολογίζονται -0,2% ετησίως και -0,4% σωρευτικά μέχρι τα τέλη του 2026, κυρίως λόγω έμμεσων επιδράσεων από την αποδυνάμωση των οικονομιών των ευρωπαίων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.
Οι ελληνικές εξαγωγές συνολικά θα μειώνονταν κατά 1,7% σε σταθερές τιμές. Η άμεση επίδραση από τη μείωση των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ θα είναι, της τάξης του -0,3% στο σύνολο των εξαγωγών. Σύμφωνα με πρόβλεψη της ΕτΕ το σενάριο των δασμών 10% θα οδηγούσε σε μείωση τον ρυθμό ανάπτυξης από 2,3% το 2025 και 2,1% το 2026, σε κάτω από 2% το 2026.
Στον αντίποδα, οι μελετητές επισημαίνουν ότι αν η πολιτική της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ ενθαρρύνει τις εξορυκτικές δραστηριότητες θα οδηγήσει σε μείωση των διεθνών τιμών καυσίμων και θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 0,2% ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ. Στο ΕΒΕΠ ευελπιστούμε ότι τελικά η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα εμπλέξει στην ανταλλαγή δασμών τη χώρα μας και τα εξαγώγιμα προϊόντα της, αλλά ούτε τη ναυτιλία, καθότι με ελληνόκτητα πλοία μεταφέρεται το 85% των αγαθών που εισάγονται στην ΕΕ.