Site icon NewsIT

Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: «Πλούσια» ατζέντα στους επόμενους δύο μήνες – Νέα δεδομένα για τις επιχειρήσεις

26.07.2024 | 09:09
Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: «Πλούσια» ατζέντα στους επόμενους δύο μήνες – Νέα δεδομένα για τις επιχειρήσεις

Νέες ευκαιρίες, πέραν των καθαρά χρηματοδοτικών, ανοίγονται μπροστά στις επιχειρήσεις των περιοχών της απολιγνιτοποίησης στα πλαίσια του προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Όπως γνωστοποίησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα market staging, μια χαρτογράφηση της αγοράς ανάμεσα στις επιχειρήσεις που είτε έχουν ήδη είτε θα ενταχθούν στις δράσεις του προγράμματος.

Η πρωτοβουλία αυτή θα γίνει με την βοήθεια και την συνεργασία πανεπιστημιακών αρχών, και με την συμμετοχή όλων των εν λόγω επιχειρήσεων. Σκοπός είναι να συγκεντρωθούν δεδομένα από τις επιχειρήσεις για το τι προσωπικό χρειάζονται για την δραστηριότητα τους και ποιες ανάγκες εξειδίκευσης, έτσι ώστε να υπάρξει προσανατολισμός των δράσεων σε αυτές τις κατευθύνσεις.

Απώτερος στόχος, όπως εξήγησε ο κ. Καλλίρης, είναι τα παιδιά των περιοχών που απολιγνιτοποιούνται να παραμείνουν στον τόπο τους και να μη «ξενιτευτούν» για να βρουν εργασία ενώ παράλληλα και οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν βρίσκοντας το προσωπικό που χρειάζονται.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, οι αρμόδιοι σκοπεύουν μέσα από την λειτουργία δύο τοπικών παρατηρητηρίων της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης σε Κοζάνη και Πελοπόννησο, να «διεκδικήσουν», από τον επόμενο χρόνο, την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου απολιγνιτοποίησης, ένεκα του ότι η χώρα είναι πρωτοπόρος στην αναπτυξιακή μετάβαση από τον λιγνίτη σε νέες ενεργειακές μορφές.

Αντικείμενο των παρατηρητηρίων της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης θα είναι να καταρτίζονται δείκτες ανταγωνιστικότητας και προστιθέμενης έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος της πορείας της μετάβασης και των απτών αποτελεσμάτων που έχουν επιφέρει τα μέχρι τώρα πεπραγμένα. Στη συνέχεια, τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται για αυτούς τους δείκτες θα παρουσιάζονται και θα εξάγονται συμπεράσματα και στο επίπεδο του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version