Site icon NewsIT
14:48 | 30.10.24

Δήμας: Η Ελλάδα από δανειολήπτης γίνεται πιστωτής – Ισχυρότερη η παρουσία της στο ΔΝΤ

Δήμας: Η Ελλάδα από δανειολήπτης γίνεται πιστωτής – Ισχυρότερη η παρουσία της στο ΔΝΤ

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών "Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιαπωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και την αποτροπή της φοροδιαφυγής και της φορoαποφυγής και του Πρωτοκόλλου αυτής", Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Newsit Newsroom

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της απόφασης του Συμβουλίου Διοικητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σχετικά με την Δέκατη Έκτη Γενική Αναθεώρηση των Μεριδίων Συμμετοχής και του πίνακα για τη μείωση των Νέων Διευθετήσεων Δανεισμού, με τον Υφυπουργό Οικονομικών Χρίστο Δήμα, να τονίζει πως ενισχύεται η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας.

Ο Χρίστος Δήμας στην τοποθέτηση του τόνισε πως η θέση της Ελλάδας ισχυροποιείται «μέσω της ενίσχυσης της συμμετοχής της σε έναν μεγάλο διεθνή οικονομικό οργανισμό (ΔΝΤ), ο οποίος αποτελεί τον δανειστή έσχατης ανάγκης σε περιπτώσεις σοβαρών δημοσιονομικών ανισορροπιών ή ανισορροπιών στο ισοζύγιο πληρωμών τους».

Ο νόμος αφορά την αύξηση των μεριδίων συμμετοχής ή άλλως ποσοστώσεων (Quota Increase) και των 190 κρατών-μελών του ΔΝΤ κατά 50%, αναλογικά της συμμετοχής τους στο κεφάλαιο του Ταμείου και τη μείωση του ύψους των Νέων Πιστωτικών Διευθετήσεων αλλιώς των New Arrangements to Borrow (ΝΑΒ Rollback).

Τι κερδίζει η Ελλάδα με την αύξηση του μεριδίου συμμετοχής της

Τα μερίδια συμμετοχής στο ΔΝΤ δεν έχουν μόνο τον ρόλο του κεφαλαίου που οφείλει κάθε μέλος στο Ταμείο αλλά συνδέονται και με άλλες σημαντικές λειτουργίες και συγκεκριμένα:

  • Προσδιορίζουν τον αριθμό των ψήφων που δικαιούται κάθε μέλος στις διαδικασίες αποφάσεων του Ταμείου.
  • Προσδιορίζουν το ύψος της βοήθειας που μπορεί να λάβει μία χώρα από το Ταμείο.
  • Καθορίζουν το μερίδιο κάθε χώρας σε περίπτωση που το Ταμείο προχωρήσει σε γενική κατανομή SDR, όπως, άλλωστε είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2021, οπότε η χώρα μας έλαβε από το ΔΝΤ 3 δισ. δολ ΗΠΑ περίπου εκ της συνολικής κατανομής του ΔΝΤ ύψους 650 δισ. δολ ΗΠΑ.

Με βάση τα παραπάνω η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να αυξήσει σε απόλυτο αριθμό το μερίδιο συμμετοχής της στο ΔΝΤ διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της στο Ταμείο. 

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version