Μακρο-οικονομία

Δημόσιες δαπάνες: Σε αναμονή της «βούλας» της Κομισιόν στο τέλος του μήνα – Αισιοδοξία για τα δημοσιονομικά στο οικονομικό επιτελείο

Αισιοδοξία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) στο δημοσιονομικό αίτημα της ελληνικής πλευράς για μεγαλύτερο όριο αύξησης των ετήσιων δημοσίων δαπανών.

Άλλωστε, η «παλέτα» των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και οι δηλώσεις των στελεχών του ΥΠΟΙΚ υποδηλώνουν πως η κυβέρνηση λαμβάνει ως δεδομένο την «χαλάρωση» του ορίου δημοσίων δαπανών από πλευράς Κομισιόν, κάτι που φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων και οι αξιωματούχοι του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται πως οι πρωτογενείς δαπάνες υπολογίζονται σε 100 δισ. ευρώ ετησίως και η προτεινόμενη αύξηση από πλευράς Κομισιόν, ανέρχεται σε 3%, δηλαδή περί τα 3 δισ. ευρώ ετησίως από το 2025-2028, αφαιρώντας τόκους και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Όπως όλα μαρτυρούν προτού ανακοινωθούν τα νέα μέτρα η κυβέρνηση είχε λάβει τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις από την ΕΕ. Και αυτό γιατί, εάν παρέμενε το όριο αύξησης των ετησίων δαπανών στα 3 δισ. δεν θα επαρκούσε για να υλοποιηθούν τα νέα μέτρα, καθώς μετά την αφαίρεση της αύξησης των τακτικών δαπανών χωρίς τα νέα μέτρα για υγεία, παιδεία λόγω πληθωρισμού (1 δισ. ευρώ), τις αυξήσεις συντάξεων (1 δισ. ευρώ) και τα έξοδα για εξοπλιστικά (850 εκατ. ευρώ), θα απέμεναν για περαιτέρω «ξόδεμα» μόλις 150 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τα νέα μέτρα για το 2025 κοστολογούνται περίπου στα 1,45 δισ. ευρώ (550 εκατ. ευρώ αυξήσεις αποδοχών και 900 εκατ. ευρώ μειώσεις φόρων), στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντάξεων.

Συνολικά, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, για να καλυφθεί το κόστος των δαπανών, θα χρειαζόντουσαν 3,8 δισ. ευρώ περισσότερες δαπάνες, ένα μέγεθος το οποίο μετά από τα μέτρα εξοικονόμησης εσόδων (τέλος ανθεκτικότητας και τέλος κρουαζιέρα), περίπου στα 250 εκατ. ευρώ πέφτει στα 3,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, 500 εκατ. ευρώ επιπλέον του αρχικά προτεινόμενου ορίου αύξησης δαπανών 3% ετησίως.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ είναι σε εξέλιξη και η «βούλα» της Κομισιόν αναμένεται να έχει δοθεί έω το τέλος του μήνα, έτσι ώστε όλα τα νέα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις να αποτυπωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο.

Μάλιστα, τα στελέχη του υπουργείου τονίζουν πως είναι πλήρως εναρμονισμένα με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, την στιγμή που 8 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν τεθεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Εξ αυτής της άποψης, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς, το ΥΠΟΙΚ έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει πως εξαιτίας της καλύτερης από το αναμενόμενο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού φέτος από την άποψη των εσόδων, θα χρειαστεί μικρότερη προσαρμογή για το 2025 καθώς ξεκινάμε από καλύτερη βάση, υπάρχει αισιοδοξία για υψηλότερους στόχους δαπανών από την Κομισιόν.

Θετικές προοπτικές και για το χρέος και το βάθος… Moody’s

Εκτός από την αισιοδοξία που επικρατεί στο επίπεδο του στόχου αύξησης δαπανών, θετικά είναι τα σημάδια και στο μέτωπο του χρέους.

Η Ελλάδα, άλλωστε, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων, «πιάνοντας το νήμα» από εκεί που το άφησε τον προηγούμενο χειμώνα.

Υπενθυμίζεται πως από το 2022 η χώρα κατάφερε να αποπληρώσει πρόωρα, όλο το χρέος προς το ΔΝΤ, από τα χρόνια της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Στη συνέχεια, δύο χρόνια μετά, αποπλήρωσε πρόωρα δόσεις από το πρόγραμμα GLF, δηλαδή τα διακρατικά δάνεια από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, τα λεγόμενα και «ακριβά» καθώς συνέφθηκαν και πάλι μέσα στη κρίση χρέους με δυσμενέστερους όρους.

Το συνολικό ποσό των GLF ανερχόταν σε 53 δισ. ευρώ και συνυπολογίζοντας και την προγραμματισμένη νέα πληρωμή, πέφτει στα 33 δισ. ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο να θέλει να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο των πρόωρων πληρωμών.

Υπενθυμίζεται πως από το 2020, το χρέος της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 160% του ΑΕΠ το 2023 και αναμένεται να μειωθεί στο 152% του ΑΕΠ φέτος.

Κομβική θεωρείται για την αξιοπιστία της χώρας, πέραν της παραπέρα μείωσης του χρέους, και η αξιολόγηση της Moody’s την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, καθώς είναι και η τελευταία εκ των Big 4 οίκων αξιολόγησης που δεν έχει δώσει ακόμα την επενδυτικά βαθμίδα.

Ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί από πηγές του ΥΠΟΙΚ στο newsit.gr, οι προσδοκίες για νέες αναβαθμίσεις άμεσα, είναι χαμηλές, καθώς οι διεθνείς οίκοι αναμένουν να δουν από την Ελλάδα μεγαλύτερη πρόοδο και στο κομμάτι της μείωσης του NPL ratio. Γεγονός που απαιτεί την ολοκλήρωση του προγράμματος Ηρακλής ΙΙΙ.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα