Μακρο-οικονομία

Διπλάσια από την Ευρωζώνη η αύξηση του εργασιακού κόστους στην Ελλάδα στο 4ο τρίμηνο του 2023

Σημαντικά υψηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης είναι η αύξηση του εργασιακού κόστους στην Ελλάδα στο 4o τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη (19.3.2024) η Eurostat.

Συγκεκριμένα, η ονομαστική αύξηση του ωριαίου εργασιακού κόστους της Ελλάδας αυξήθηκε με ρυθμό 6,4% σε ετήσια βάση συγκριτικά με αύξηση μόλις 3,4% σε επίπεδο Ευρωζώνης. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών-μελών, ο ρυθμός αύξησης του μισθολογικού κόστους ανήλθε σε 4%. Όπως αναφέρει η Eurostat, οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και οι μισθοί και το μη μισθολογικό κόστος.

Στην Ευρωζώνη, το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το κόστος ωρομισθίων & ημερομισθίων αυξήθηκε κατά 3,1%, ενώ το μη μισθολογικό στοιχείο αυξήθηκε κατά 4,2%. Στην ΕΕ, το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους αυξήθηκαν κατά 3,8% το κόστος ωρομισθίων και το μη μισθολογικό στοιχείο αυξήθηκε κατά 4,6%.

Σε επίπεδο Ελλάδας, το μισθολογικό κόστος αυξήθηκε κατά 6,1% και το μη μισθολογικό σε 7,4%. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι υψηλότερες αυξήσεις στο ωρομίσθιο για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+16,9%), στην Ουγγαρία (+16,3%), στην Κροατία (+16,0%). , Πολωνία (+13,1%) και Σλοβενία (+12,5%). Τέσσερα ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση άνω του 10%, συγκεκριμένα: Βουλγαρία (+11,9%), Λιθουανία (+11,2%), Λετονία (+11,1%) και Εσθονία (+10,9%).

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025
Τη συζήτηση για ένα κρατικό στεγαστικό «κουμπαρά» άνοιξε η χρήση των εισπράξεων από το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τα κλειστά τραπεζικά ακίνητα για κοινωνικές δράσης στήριξης της στέγης
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025